
Pečená špargľa na cesnaku s fetou a kešu orechmi
Dokonalá pečená špargľa na cesnaku s fetou a kešu orechmi, ktorú môžete podávať samostatne ako ľahkú večeru, olovrant alebo ako prílohu k rybe či mäsu. Ak si ju doprajete samostatne, odporúčam ju podávať ešte spolu s červeným hroznom. Kombinácia je to skutočne výborná a recept tak jednoduchý. Feta syr, dochrumkava upečená a okorenená špargľa a chrumkavé orechy sa nádherne dopĺňajú v tomto, na bielkoviny bohatom jedle. Ak máte radi špargľu, určite tento fit recept nebudete robiť poslednýkrát.
Špargľa je pre organizmus veľmi cenným zdrojom množstva vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákninu v porovnaní s jej nízkym obsahom sacharidov a tuku, čo z nej robí ľahko stráviteľnú zeleninu, ktorá zasýti no nezaťaží váš žalúdok. Má v sebe veľké množstvo betakaroténu, vitamín E, C ako aj vitamíny skupiny B. Nezanedbateľné je tiež množstvo draslíka, zinku, železa, vápnika a horčíka. A to sú len niektoré zo všetkých látok, ktoré v sebe táto superpotravina schováva.
Upečená v rúre má výbornú chuť a spolu s feta syrom si ju určite zamilujete. Najradšej si ju vychutnávam samostatne, prípadne so spomenutým červeným hroznom, ale neváhajte ju vyskúšať aj ako zdravú prílohu najlepšie k hovädziemu mäsu. Obohatíte tak svoj obed o bohatú dávku zdraviu prospešných látok.
Ingrediencie
- 400g zelenej špargle
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- štipka morskej soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 80g syru feta
- 40g kešu orechov (odporúčam tieto)
- šťava z 1/2 citróna (voliteľné)
Postup
- V malej miske si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom, korením a morskou soľou.
- Špargľu umyjeme a uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Špargľu potrieme pripravenou omáčkou a posypeme namrvenou fetou.
- Špargľu pečieme 10 minút na 220 stupňoch, následne ju posypeme kešu orechmi a dáme zapiecť ešte na 5 minút na 190 stupňov.
- Orechy budú príjemne chrumkavé a špargľa skvelo upečená.
- Pred servírovaním ešte môžeme špargľu pokvapkať citrónovou šťavou.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 270 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 18 g | |
Tuky | 16 g |