
Pečené polentové hranolky
Kto by veril, že hranolky na obrázku nie sú zo zemiakov a nie sú vôbec vyprážané? Vyskúšajte túto vynikajúcu prílohu k mäsitým či bezmäsitým jedlám - pečené polentové hranolky. Polenta je vlastne kaša z kukurice a dá sa využiť na množstvo spôsobov. Tentokrát som vyskúšala tieto zdravé polentové hranolky a mali u nás veľký úspech. Neobsahujú žiaden pridaný tuk ani olej a keďže sú pečené, sú tak aj ľahké na žalúdok.
Môžete si ich pripraviť ako prílohu k jedlu alebo ich podávať samostatne spolu s vašim obľúbeným dipom či omáčkou. Skúste ich pripraviť návšteve ako pochutinu na stôl a uvidíte, že všetky zmiznú mihnutím oka. Tieto polentové hranolky sú veľmi jemné a chutné, takže ten kto má rád hranolky by si mal dávať pozor - závislosť na týchto vzniká veľmi ľahko.
Pripravte si nabudúce tieto chutné a netradičné fit hranolky z polenty. Najmä, ak vaše deti obľubujú hranolčeky a chcete im pripraviť lepšiu, diétnejšiu a zdravšiu verziu bez zbytočných tukov a kalórií. Posypte ich ešte teplé vašim obľúbeným korením, napríklad soľou, tymiánom či pikantnou paprikou a prispôsobte si tieto hranolky podľa seba.
Ingrediencie
- 1 hrnček polenty (odporúčam túto)
- 3 hrnčeky vody
- 1 ČL morskej soli
- cesnakové korenie
- tymián
- oregano
Postup
- Polentu si v hrnci rozmiešame s ostatnými surovinami a uvaríme ju do zhustnutia.
- Uvarenú polentu vylejeme do veľkej, fóliou vystlatej formy a uložíme ju aspoň na 2 hodiny do chladničky (môže to byť tiež cez noc).
- Stuhnutú polentu následne nakrájame na tenké hranolčeky a postriekame/potrieme trochou olivového oleja.
- Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 30-35 minút pri 230 stupňoch do chrumkava.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 130 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Tuky | 0 g |