
Pšeno v mlieku s arašidovým maslom a ovocím
Vychutnajte si toto pšeno v mlieku s arašidovým maslom a ovocím napríklad ako rýchle, sýte raňajky, ktoré stačí vytiahnuť z chladničky. Na prípravu navyše budete potrebovať iba 5 surovín. Ak vám teda doma postáva pšeno a neviete, čo chutné si z neho pripraviť, poďte skúsiť túto dobrotu.
Pšeno v mlieku si môžete samozrejme pripraviť aj s iným ovocím, ako sú figy, táto kombinácia sa mi však veľmi osvedčila, takže v sezóne ju odporúčam skúsiť. Okrem fíg bude vhodné akékoľvek bobuľovité ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle alebo jahody).
Ja som pšeno v mlieku sladila datlovým sirupom, no použiť môžete aj klasický med, javorový sirup alebo xylitol. Bez použitia medu získate recept vo vegánskej verzii. Ak vám nevadia kalórie a zdravé tuky navyše, alebo sa snažíte nabrať na hmotnosti, pokojne si do pšena primiešajte viac arašidového masla pre extra krémovosť a ešte lahodnejšiu chuť.
Vďaka pšenu je tento recept tiež bez lepku. Ak vám však neprekáža lepok a pšenom práve doma nedisponujete, môžete si recept pripraviť s celozrnným kuskusom.
Nadýchané pšeno si môžete pripraviť aj v konvektomate - stačí ho zaliať 1,5 násobkom vody a piecť v pare 10 minút pri 100 stupňoch.
Nech vám chutí :)
Ingrediencie
- 170 g suchého pšena (odporúčam toto)
- 500 ml rastlinného mlieka (ovsené, kokosové alebo sójové) (odporúčam toto)
- 20 g arašidového masla (odporúčam toto)
- 3 figy (spolu 120 g, prípadne iné ovocie)
- 2 PL medu (alebo javorového či datlového sirupu či xylitolu) (odporúčam tento)
Postup
- Pšeno poriadne prepláchneme pod vodou.
- Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca s 500 ml mlieka a varíme ho na miernom plameni do mäkka (približne 15 minút). Výsledné pšeno by malo byť krémové a nemalo by pohltiť úplne všetku tekutinu.
- Do pšena následne vmiešame sladidlo a arašidové maslo.
- Pšeno navrstvíme do pohárov spolu s figami (alebo iným ovocím).
- Môžeme ho podávať ešte teplé, alebo ho uložiť do chladničky.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 366 KCal | |
Sacharidy | 60 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 10 g | |
Tuky | 5 g |