
Quinoový šalát s kurkumou, granátovým jablkom a orechami
Vynikajúci "superfood" šalát, ktorý si môžete vychutnať samostatne alebo napríklad ako prílohu k mäsu, grilovanej zelenine či grilovanému syru. Ak máte radi netradičné chute, isto si ho zamilujete. Tento quinoový šalát je vhodný aj pre vegánov a je nutrične skvelý či už k obedu, alebo kedykoľvek počas dňa keď vám chýba energia a niečo dobré v žalúdku :)
Kombinácia granátového jablka, orechov a papriky je nezvyčajná, no skutočne chutná a verím, že si ju zamilujete. Všetky ingrediencie sa dopĺňajú nie len chuťovo, ale i nutrične. Orechy obsahujú viac zinku ako ryby a mäso, sú bohaté na železo, meď a mangán a zároveň plné vitamínov skupiny B,E, horčíka a omega 3 mastných kyselín. Skvelé hodnoty quinoy sú tiež dôvodom, prečo ju tak často používam v receptoch. Je bezlepková a obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov a dokonca i esenciálnych aminokyselín.
Quinoový šalát je jednoduchý na prípravu a vďaka svojej krásnej farebnosti poteší očko každého vo vašej domácnosti. Vyskúšajte si ho pripraviť samostatne, alebo ako výživnú prílohu k hlavnému jedlu a uvidíte, že si ho zamilujete.
1 hrnček = 250 ml
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka quinoi (odporúčam túto)
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 granátové jablko
- 50 g kešu/vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 1 červená paprika (voliteľné)
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 ČL kurkumy
- štipka kari korenia
- 1 PL cesnakového korenia
- 1 ČL morskej soli
Postup
- Quinou uvaríme vo vývare, prípadne vo vode (do ktorej pridáme soľ a korenia).
- Orechy si nasucho opražíme na panvici.
- Granátové jablko očistíme a vydlabeme z neho semienka.
- Červenú papriku očistíme a nakrájame nadrobno.
- V miske si nakoniec zmiešame uvarenú quinou so semienkami z granátového jablka, opraženými orechmi, olivovým olejom a v prípade záujmu aj nakrájanou paprikou.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 367 KCal | |
Sacharidy | 49 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 13 g |