
Ryža so špenátom, vajíčkami a kozím syrom
Chutné bezmäsité jedlo, ktoré v sebe spája chute krémovej ryže (vďaka koziemu syru), špenátu a vajíčok. Je nutrične vyvážené a bohaté na bielkoviny. Vyskúšajte tento zdravý recept na obed alebo na večeru :)
Mám rada rýchle, chutné a zdravé jedlá a tento recept je práve jeden z nich. Hotový je za pol hodinku, takže sa pri ňom nenastojíte v kuchyni a pritom je chuťovo skvelý a hlavne vhodný pre každého nadšenca zdravej stravy. Má nízky obsah kalórií, no vďaka ryži a koziemu syru dobre zasýti. Špenát mu dodá výbornú chuť a zároveň jedlo obohatí o vitamín K, A, kyselinu listovú, železo, mangán a horčík. Ak použijete hnedú ryžu, doprajte si viac vlákniny a bielkovín. Zároveň má hnedá ryža nižší glykemický index ako klasická ryža, použiť však môžete akúkoľvek podľa vašich preferencií.
Toto jedlo s ryžou je skvelé ako výživný fit obed, najmä ak nemáte čas vymýšľať komplikované jedlá. Dopriať si ho však môžete aj na večeru a určite si na ňom pochutná i vaša rodina. Ryžu so špenátom ešte dozdobte na kúsky nakrájaným uvareným vajíčkom a bylinkami. Takto pripravenému zdravému tanieru je ťažké odolať.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 250 g ryže (hnedej, divokej alebo inej) (odporúčam túto)
- 200 g baby špenátu
- 4 vajcia
- 150 g mäkkého kozieho syra (prípadne iného)
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Postup
- V hrnci si na rozohriatom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Prisypeme prepláchnutú ryžu, chvíľu popražíme, pridáme korenie, soľ a ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody.
- Ryžu varíme do mäkka.
- Keď je ryža hotová, vmiešame do nej opláchnuté listy špenátu, prelisované strúčiky cesnaku, kozí syr a poriadne premiešame.
- Vajcia uvaríme natvrdo a po dovarení a ošúpaní ich naservírujeme na hotovú ryžu.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 434 KCal | |
Sacharidy | 44 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 20 g | |
Tuky | 18 g |