
Škoricová torta s medovo-ricottovou polevou
Ďalší recept na úžasnú, zdravú tortu bez múky - z ovsených vločiek a mandlí. Táto fit škoricová torta s medovo-ricottovou polevou si vás získa svojou výnimočnou chuťou a v neposlednom rade aj svojím zdravým zložením. Jej škoricový korpus sa skvelo dopĺňa s lahodnou medovou polevou z ricotty a gréckeho jogurtu, ktorá je bohatá na bielkoviny.
Zdravá škoricová torta sa perfektne hodí na akékoľvek sviatky a oslavy, no takisto aj na víkendové poobedie ku káve či čaju. Už na prvý pohľad vyzerá neodolateľne a musím uznať, že chutí ešte oveľa lepšie. Ja som si toto spojenie škorice, mandlí, ricotty a medu úplne zamilovala a verím, že po ochutnaní tejto torty si ho obľúbite tiež. Torta je navyše nutrične vyvážená a bohatá na vitamíny a minerály. V korpuse môžete trstinový alebo kokosový cukor nahradiť xylitolom, vďaka ktorému tiež v torte znížite obsah sacharidov a kalórií.
Tejto škoricovej torty sa nemusia báť ani začiatočníci v zdravej kuchyni, je totiž veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Určite si na nej pochutia aj všetci vaši blízki, bez ohľadu na to, či dbajú na zdravé stravovanie, alebo nie. Ak náhodou nie ste priaznivcom škorice, môžete ju vynechať a nahradiť kakaom alebo vanilkovým extraktom. A pokojne si z nej odkrojte aj na raňajky ;)
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 2 hrnčeky ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1/2 hrnčeka mandlí (odporúčam tieto)
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka kyslého mlieka
- 1/2 hrnčeka trstinového/kokosového cukru (alebo xylitolu) (odporúčam tento)
- 1 PL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 ČL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 40g sušených brusníc (odporúčam tieto)
- Na polevu:
- 250g ricotty
- 200g gréckeho jogurtu
- 3-4 PL medu (odporúčam tento)
Postup
- V mixéri rozmixujeme ovsené vločky a mandle na múku.
- Následne do mixéra pridáme prášok do pečiva, sladidlo, škoricu a opäť rozmixujeme.
- Nakoniec pridáme zvyšné ingrediencie (okrem brusníc) a poriadne rozmixujeme.
- Cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy (s priemerom zhruba 20cm).
- Tortu pečieme 20-25 minút na 175 stupňoch, kým nie je stred torty upečený.
- Po dopečení ju necháme vychladnúť a následne ju prerežeme na 2 alebo 3 časti.
- V miske si zatiaľ zmiešame ricottu s bielym gréckym jogurtom a 3 lyžicami medu.
- Ochutnáme a ak treba, dosladíme polevu ešte lyžicou medu.
- Nakoniec polevu rozotrieme medzi tortové pláty, posypeme ich sušenými brusnicami a zvyškom polevy potrieme tortu zvonku.
- Tortu uložíme do chladničky aspoň na 6 hodín, aby poleva stuhla a torta držala tvar.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 220 KCal | |
Sacharidy | 28 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 11 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkokalorickéFitness ovsené recepty s vysokým obsahom bielkovínDiétne recepty s ovsenými vločkamiFitness recepty s vajciami a vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické diétne recepty s vajíčkami
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.