
Škoricové hranolky zo sladkých zemiakov s vanilkovým krémom
Úžasne chrumkavé škoricové hranolky zo sladkých zemiakov na sladko, pre všetkých milovníkov zdravých dezertov či snacku a v neposlednom rade i pre milovníkov škorice. V kombinácii s týmto fit vanilkovým krémom si ich isto zamilujete.
Navyše vám 1 stredne veľký sladký zemiak dodá viac ako 400% dennej dávky vitamínu A, 37% dennej dávky vitamínu C a 15% dennej dávky vlákniny a tiež vitamínu B-6. Tiež je bohatý na vlákninu a pomáha tak upraviť trávenie. Na druhej strane obsahuje 1 stredne veľký batát iba niečo cez 100 kcal. Vďaka tomu, že batátové hranolky pred pečením obalíme v škrobe alebo tapiokovej múke budú po upečení neodolateľne chrumkavé. Vanilkový krém odporúčam pripraviť s proteínom, najlepšie vanilkovej príchute, vďaka čomu si vykúzlite ešte hodnotnejšie a zároveň sýtejšie jedlo. Grécky jogurt si v kréme takisto zahrá dôležitú rolu, pretože aj vďaka nemu dostaneme až 26 g bielkovín na porciu. Takéto nutričné hodnoty isto potešia nielen fitness nadšencov a športovcov, ale aj tých, ktorí sú na ceste za svojím vysnívaným telom.
Tieto hranolky zo sladkých zemiakov sú skvelé nielen ako zdravý dezert či snack, sú ľahko prenosné, a teda výborné aj ako desiata či olovrant do školy alebo práce. Ak do krému ešte pridáte lyžicu javorového sirupu a vanilkové zrnká, určite mu neodoláte ;)
- v prípade, že v recepte nechcete použiť proteín, použite o niečo viac vanilkového extraktu a krém doslaďte podľa vašej chuti.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké sladké zemiaky
- 1 PL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1 ČL škrobu (alebo tapiokovej múky)
- štipka stévie (voliteľné)
- Na krém:
- 250g gréckeho jogurtu
- 1 odmerka vanilkového proteínu* (odporúčam tento)
- 1 PL javorového sirupu/medu (odporúčam tento)
- 1 vanilkový struk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
Postup
- Zemiaky ošúpeme a narežeme na tenké hranolčeky.
- Hranolky následne obalíme v lyžičke škrobu zmiešanej so škoricou.
- Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj štipku práškovej stévie.
- Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Mali by mať medzi sebou trochu miesta, aby sa poriadne prepiekli.
- Následne ich pečieme 15-20 minút na 205 stupňoch, potom ich opatrne otočíme a dopekáme ešte 10 až 15 minút do zlatista. Dajte si ale pozor aby sa nesplálili.
- Po dopečení ich nechajte odpočívať v rúre ešte 20-30 minút.
- Krém si pripravíme zmiešaním jogurtu, proteínového prášku, vanilkového extraktu (alebo zrniečok z vanilkového struku) a javorového sirupu.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 280 KCal | |
Sacharidy | 40 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Tuky | 2 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkokalorickéProteínový prášokObedy a večereSnackBez lepkuBez orechovSladké zemiakyDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereRecepty na nízkokalorický a diétny snackSnack s proteínomDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutie
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.