
Sladkokyslý citrónový zákusok bez múky
Výborný sladkokyslý citrónový zákusok bez múky a rafinovaného cukru, vhodný najmä na horúce letné dni. Citrón príjemne prebudí zmysly a vďaka ovseným vločkám a kokosu sa po tomto koláčiku budete cítiť skvelo. Bezlepkové koláče sú totiž ľahšie stráviteľné a nezaťažujú tak organizmus.
Ovsené vločky obsahujú veľa nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, vďaka ktorej prospievajú tráveniu, pomáhajú bojovať proti vysokému krvnému tlaku a zasýtia na dlhú dobu. Kokos tiež podporuje imunitný systém a trávenie, znižuje zlý cholesterol a normalizuje hladinu cukru v krvi. Spolu vytvárajú vláčne, chutné a zdravé cesto, ktoré vám pri pečení rozvonia celý byt. Toto cesto môžete použiť aj ako bezlepkový korpus na ovocné, prípadne iné torty.
Ak ste milovníkom sladkokyslých zákuskov, túto plnku z citrónov a medu si úplne zamilujete. Tento koláčik sa hodí aj na vianočný stôl ako príjemná zmena pre chuťové poháriky, no rovnako tak poteší i medzi veľkonočnými zákuskami.
Príprava vám nezaberie veľa času a je tak jednoduchá, že môžete využiť i pomoc vašich ratolestí. Iba rozmixovať a miešať. A ak vám v kuchyni chýba dobrý a spoľahlivý mixér, rozhodne odporúčam tento: (odporúčam tento) .
Ingrediencie
- Na cesto:
- 1 hrnček ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1/2 hrnčeka kokosu (odporúčam tento)
- štipka morskej soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 2 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 3 PL jablkového pyré
- Na plnku:
- 3-4 PL medu (odporúčam tento)
- 7 vajec
- šťava a kôra zo 4 citrónov
- 2 PL kukuričného škrobu
Postup
- Ovsené vločky a kokos si si rozmixujeme alebo pomlieme takmer na múku.
- V miske ich zmiešame s ostatnými surovinami na cesto a poriadne zamiešame.
- Cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (napr. na chlieb) a pečieme 8-10 minút na 180 stupňoch do zlatista.
- V miske si zatiaľ vymiešame vajcia s medom, kukuričným škrobom a šťavou a kôrou zo 4 citrónov.
- Plnku vylejeme na upečený korpus a zákusok dáme piecť ešte na 25 minút na 150 stupňov.
- Po dopečení necháme zákusok poriadne vychladnúť a potom ho dáme stuhnúť aspoň na 4 hodiny do chladničky.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 183 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 11 g |