Fit Recepty
Sleduj ma
Sladkokyslý citrónový zákusok bez múky

Sladkokyslý citrónový zákusok bez múky

Výborný sladkokyslý citrónový zákusok bez múky a rafinovaného cukru, vhodný najmä na horúce letné dni. Citrón príjemne prebudí zmysly a vďaka ovseným vločkám a kokosu sa po tomto koláčiku budete cítiť skvelo. Bezlepkové koláče sú totiž ľahšie stráviteľné a nezaťažujú tak organizmus.

Ovsené vločky obsahujú veľa nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, vďaka ktorej prospievajú tráveniu, pomáhajú bojovať proti vysokému krvnému tlaku a zasýtia na dlhú dobu. Kokos tiež podporuje imunitný systém a trávenie, znižuje zlý cholesterol a normalizuje hladinu cukru v krvi. Spolu vytvárajú vláčne, chutné a zdravé cesto, ktoré vám pri pečení rozvonia celý byt. Toto cesto môžete použiť aj ako bezlepkový korpus na ovocné, prípadne iné torty.

Ak ste milovníkom sladkokyslých zákuskov, túto plnku z citrónov a medu si úplne zamilujete. Tento koláčik sa hodí aj na vianočný stôl ako príjemná zmena pre chuťové poháriky, no rovnako tak poteší i medzi veľkonočnými zákuskami.

Príprava vám nezaberie veľa času a je tak jednoduchá, že môžete využiť i pomoc vašich ratolestí. Iba rozmixovať a miešať. A ak vám v kuchyni chýba dobrý a spoľahlivý mixér, rozhodne odporúčam tento: (odporúčam tento) .

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 1 hrnček ovsených vločiek (odporúčam tieto)
  • 1/2 hrnčeka kokosu
  • štipka morskej soli
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 vajce
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 2 PL medu
  • 3 PL jablkového pyré
  • Na plnku:
  • 3-4 PL medu
  • 7 vajec
  • šťava a kôra zo 4 citrónov
  • 2 PL kukuričného škrobu

Postup

  1. Ovsené vločky a kokos si si rozmixujeme alebo pomlieme takmer na múku.
  2. V miske ich zmiešame s ostatnými surovinami na cesto a poriadne zamiešame.
  3. Cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (napr. na chlieb) a pečieme 8-10 minút na 180 stupňoch do zlatista.
  4. V miske si zatiaľ vymiešame vajcia s medom, kukuričným škrobom a šťavou a kôrou zo 4 citrónov.
  5. Plnku vylejeme na upečený korpus a zákusok dáme piecť ešte na 25 minút na 150 stupňov.
  6. Po dopečení necháme zákusok poriadne vychladnúť a potom ho dáme stuhnúť aspoň na 4 hodiny do chladničky.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť10 krajcov
Nutričné hodnoty/ 1 krajec
KCal183 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina2 g
Bielkoviny6 g
Tuky11 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu