Spojenie vajíčok a avokáda jednoducho patrí k sebe a v tomto recepte vytvára jedinečnývajíčkový šalát s avokádom, ktorý je pochúťkou na všedný deň aj špeciálnu príležitosť. Odporúčam ho podávať s čerstvo upečeným pečivom, aby ste si užili naplno jeho chuť plnú sviežosti. Na prípravu tohto vajíčkového šalátu navyše potrebujeme iba 5 základných surovín.
Okrem svojej neodolateľnej chuti ponúka aj vynikajúce nutričné hodnoty. Vajíčka pridávajú bohatú dávku bielkovín, zatiaľ čo avokádo prispieva zdravými tukmi, vlákninou, vitamínmi B6, E, C a ďalšími dôležitými živinami. Jeho obsah draslíka prevyšuje banány o 60 %, čo prospieva srdcovému zdraviu a celkovému blahobytu. Navyše, avokádo pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Dôvodov, prečo ho teda zaradiť do svojho jedálnička je teda viac, než dosť :)
Tento šalát s vajíčkom a avokádom je príjemným prekvapením pre chuťové poháriky hneď po príprave, no jeho skutočná chuť sa rozvinie ešte viac, ak mu doprajete čas odpočinku v chladničke aspoň niekoľko hodín. Odporúčam ho skonzumovať do 2 - 3 dní a skladovať v uzavretej nádobe.
Pre tých, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom, je tu možnosť vynechať jogurt, pretože avokádo samé zabezpečí krémovosť a výnimočnú chuť. Ak však túžite po ešte väčšej bohatej chuti, grécky jogurt pridáva šalátu nielen krémovosť, ale aj extra bielkoviny.
Nechajte sa unášať chuťou tohto fantastického šalátu a potešte touto lahôdkou aj svojich blízkych. Prajem vám dobrú chuť! :)
Ingrediencie
4 vajcia
1 malé avokádo
30 g červenej cibule
80 g nízkotučného bieleho gréckeho jogurtu
1 ČL dižónskej horčice
soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa potreby)
nasekaná pažítka (voliteľné)
Postup
V hrnci necháme prevrieť vodu. Do vriacej vody opatrne vložíme vajíčka a varíme ich natvrdo, približne 12 minút.
Po uvarení ich prepláchneme pod studenou vodou, necháme chvíľu vychladnúť, a potom ich ošúpeme.
Ošúpané vajíčka nakrájame nadrobno a v miske ich zmiešame s nadrobno nakrájaným avokádom, nasekanou červenou cibuľou, jogurtom a horčicou.
Šalát dobre zamiešame a napokon dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Môžeme ho na záver posypať aj nasekanou pažítkou.