
Vegan puding so slaným karamelom
Zdravý životný štýl či vegánstvo neznamenajú, že si nemôžete vychutnať skvelé dobroty, ako napríklad tento lahodný vegan puding so slaným karamelom. Tento recept je potešením pre chuťové poháriky, krémový vo svojom vnútri a zároveň chrumkavý na povrchu, dokonalo sladký, orieškový s jemnou, komplexnou chuťou, ktorú si zamilujete. Ak milujete pudingy, tento vegánsky puding sa stane jedným z vašich obľúbených dezertov.
V recepte používame iba kokosové a mandľové mlieko, ktoré dezertu dodajú sviežu, exotickú a orieškovú chuť. Ak máte radšej iné mlieka, môžete s nimi experimentovať a vyskúšať napríklad lieskovoorieškové, ryžové či sójové - viete si tak zakaždým jemne obmieňať chuť pudingu. Vďaka týmto rastlinným mliekam je puding bezlaktózový a vegánsky.
Množstvo kukuričného škrobu zmení textúru vášho pudingu - 4 polievkové lyžice vytvoria pevnejšiu pudingovú textúru. Ak dávate prednosť redšiemu pudingu, môžete použiť iba 2 - 3 lyžice.
Zdravý vegánsky puding so slaným karamelom je unikátny, ľahký dezert najmä pre tých, ktorí milujú sladko-slanú kombináciu. Vločky soli však môžete vynechať a použiť iba kokos alebo karamelovú polevu. Určite si tento dezert zamilujete, vyskúšajte :)
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 320 ml kokosového mlieka (odporúčam toto)
- 5 PL kokosového cukru (odporúčam tento)
- 300 ml nesladeného mandľového mlieka
- 1 PL mandľového masla (odporúčam toto)
- 1 ČL vanilkového extraktu (odporúčam tento)
- 4 PL kukuričného škrobu
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- zrnká soli (voliteľné)
- kokosové lupienky (voliteľné)
Postup
- Do hrnca pridáme kokosový cukor a 120 ml kokosového mlieka.
- Varíme ich na strednom ohni asi 12 - 15 minút, kým sa nevyparí približne polovica a nevznikne nám hustá zmes tmavšej farby. Pravidelne miešame každých pár minút, aby sa nám nespálila.
- Karamelovú zmes preložíme do misy. Pridáme zvyšok ingrediencií a všetko spolu šľaháme metličkou, kým sa všetok kukuričný škrob nerozpustí.
- Zmes preložíme späť do hrnca a puding miešame na miernom ohni, kým nezačne vrieť. Necháme ho 1 - 2 minúty prevrieť, aby zhustol.
- Karamelový puding rozdelíme do 4 ramekinových alebo obyčajných misiek. Prikryjeme ich fóliou a necháme stuhnúť v chladničke najmenej 2 hodiny.
- Puding podávame posypaný zrnkami soli alebo kokosovými lupienkami, prípadne oboma. Môžete si ho tiež vychutnať s extra karamelovou omáčkou poliatou navrchu.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 161 KCal | |
Sacharidy | 24 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 5 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeZdravé dezertyBez laktózyBez vajecNízkokalorické dezertyZdravé vegánske dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez múky a lepkuSnack bez lepku
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.