Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom
Zdieľaj recept s priateľmi:
Chilli con carne je jedným z najobľúbenejších výdatných jedál a teraz si ho pripravíme vo vegánskej a bezmäsitej verzii. Zdravé vegánske chilli s quinoou a sladkým zemiakom vás svojou chuťou rozhodne očarí. Jemná oriešková chuť quinoi je dokonale vyvážená sladkosťou sladkého zemiaku a kukurice. Spolu s koreninami a chilli je toto jedlo plné chutí a textúr. Vegánske chilli s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a vlákniny vás udrží sýtych a spokojných po celé hodiny.
Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, ktorá obsahuje vysoké množstvo komplexných bielkovín, vlákniny (rozpustnej aj nerozpustnej), vitamínov a minerálov. Je tiež perfektným zdrojom všetkým esenciálnych aminokyselín a je skvelým doplnkom zdravej a vyváženej stravy. Jedlu dodáva špecifickú chuť a dobre zasýti. Pred varením je dobre ju prepláchnuť, aby sa odstránila jej jemne horká chuť.
Quinou varíme spolu so zeleninou a korením, vďaka čomu vstrebáva všetky chute jedla a dokonale ich spája. Tento výživný a zdravý obed vyzerá i vonia veľmi lákavo a verím, že zachutí celej rodine. Vôbec nemusíte byť vegán, aby ste si na tomto jedle pochutili. Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom je skvelé na obed alebo večeru počas náročných dní, kedy potrebujete telu dodať všetky potrebné živiny a ostať sýty na dlhšiu dobu. A to najmä, ak práve nemáte chuť na mäsité jedlá.
Jedlo môžete ozdobiť jalapenom, koriandrom, citrónom a podávať spolu s opečeným arabským chlebíkom, alebo aj bez prílohy. Odporúčam pridať aj trochu avokáda. Prajem vám dobrú chuť! :)
čerstvý koriander, plátky citrónu a jalapeno (na ozdobu)
Postup
Do stredne veľkého hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a nakrájanú červenú papriku. Pražíme ich 5 minút na strednom ohni.
Pridáme suchú quinou, sladký zemiak, fazuľu, kukuricu a korenie. Dobre premiešame a pridáme zeleninový vývar a paradajkový pretlak.
Miešame, kým sa paradajkový pretlak nerozpustí.
Dochutíme soľou a korením.
Jedlo privedieme do varu, potom hrniec prikryjeme a necháme na miernom ohni variť asi 20 minút.
Keď je quinoa hotová, odstavíme jedlo z ohňa a hrniec odkryjeme, aby sa prebytočná tekutina vyparovala. Ak máte radi redšie jedlá, môžete naopak pridať viac vývaru alebo vody.
Pridáme citrónovú šťavu, prípadne dochutíme soľou a korením.
Jedlo ozdobíme koriandrom a nakrájaným čerstvým jalapenom a podávame teplé.