Fit Recepty
Sleduj ma
Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom

Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom

Chilli con carne je jedným z najobľúbenejších výdatných jedál a teraz si ho pripravíme vo vegánskej a bezmäsitej verzii. Zdravé vegánske chilli s quinoou a sladkým zemiakom vás svojou chuťou rozhodne očarí. Jemná oriešková chuť quinoi je dokonale vyvážená sladkosťou sladkého zemiaku a kukurice. Spolu s koreninami a chilli je toto jedlo plné chutí a textúr. Vegánske chilli s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a vlákniny vás udrží sýtych a spokojných po celé hodiny.

Quinoa je bezlepková pseudoobilnina, ktorá obsahuje vysoké množstvo komplexných bielkovín, vlákniny (rozpustnej aj nerozpustnej), vitamínov a minerálov. Je tiež perfektným zdrojom všetkým esenciálnych aminokyselín a je skvelým doplnkom zdravej a vyváženej stravy. Jedlu dodáva špecifickú chuť a dobre zasýti. Pred varením je dobre ju prepláchnuť, aby sa odstránila jej jemne horká chuť.

Quinou varíme spolu so zeleninou a korením, vďaka čomu vstrebáva všetky chute jedla a dokonale ich spája. Tento výživný a zdravý obed vyzerá i vonia veľmi lákavo a verím, že zachutí celej rodine. Vôbec nemusíte byť vegán, aby ste si na tomto jedle pochutili. Vegánske "chilli con carne" s quinoou a sladkým zemiakom je skvelé na obed alebo večeru počas náročných dní, kedy potrebujete telu dodať všetky potrebné živiny a ostať sýty na dlhšiu dobu. A to najmä, ak práve nemáte chuť na mäsité jedlá.

Jedlo môžete ozdobiť jalapenom, koriandrom, citrónom a podávať spolu s opečeným arabským chlebíkom, alebo aj bez prílohy. Odporúčam pridať aj trochu avokáda. Prajem vám dobrú chuť! :)

Ingrediencie

  • 135 g suchej quinoi (odporúčam túto)
  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 malý sladký zemiak (batát) (100 g)
  • 200 g uvarenej fazule
  • 125 g mrazenej alebo konzervovanej kukurice
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1 PL mletej papriky
  • 1/4 ČL mletej rasce
  • 2 ČL granulovaného cesnaku
  • 1/2 ČL chilli korenia (alebo menej)
  • 2 ČL paradajkového pretlaku
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • čerstvý koriander, plátky citrónu a jalapeno (na ozdobu)

Postup

  1. Do stredne veľkého hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a nakrájanú červenú papriku. Pražíme ich 5 minút na strednom ohni.
  2. Pridáme suchú quinou, sladký zemiak, fazuľu, kukuricu a korenie. Dobre premiešame a pridáme zeleninový vývar a paradajkový pretlak.
  3. Miešame, kým sa paradajkový pretlak nerozpustí.
  4. Dochutíme soľou a korením.
  5. Jedlo privedieme do varu, potom hrniec prikryjeme a necháme na miernom ohni variť asi 20 minút.
  6. Keď je quinoa hotová, odstavíme jedlo z ohňa a hrniec odkryjeme, aby sa prebytočná tekutina vyparovala. Ak máte radi redšie jedlá, môžete naopak pridať viac vývaru alebo vody.
  7. Pridáme citrónovú šťavu, prípadne dochutíme soľou a korením.
  8. Jedlo ozdobíme koriandrom a nakrájaným čerstvým jalapenom a podávame teplé.
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal406 KCal
Sacharidy51 g
Vláknina14 g
Bielkoviny17 g
Tuky10 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu