Možno nie ste veľkým fanúšikom penových cukríkov marshmallow, no ak máte v rodine deti (prípadne veľké deti:)) ktoré ich obľubujú, skúste im pripraviť túto domácu, zdravšiu variantubez rafinovaného cukru a aditív. Ich príprava je veľmi jednoduchá a chutia dokonca ešte lepšie ako z obchodu!
Sama nie som veľkým fanúšikom marshmallows, no tieto domáce mi veľmi chutili a určite som ich nerobila naposledy. Sú pripravené iba z 3 základných surovín, a to medu, vody a želatíny. K týmto surovinám sa pridá už len vanilkový extrakt, štipka soli a v prípade záujmu si tieto zdravé penové cukríky môžete posypať aj kokosom. V recepte použite 100% želatínu bez akýchkoľvek prídavkov, vrátane cukru.
Želatína je potrebná pre výživu kĺbov a chrupiek, pomáha pri vývoji kostrovej sústavy, zubov, šliach a svalstva a vďaka kolagénu tiež zabezpečuje dobrý stav kože a vlasov. Zlepšuje pohyblivosť kĺbov, predchádza úbytku kĺbovej chrupky a potrebná je pri nedostatku vápnika, ako aj v období rastu v puberte.
Ak teda máte chuť na malý, sladký a zároveň nízkokalorický dezert, vyskúšajte tento recept na zdravé domáce marshmallow cukríky, sami nebudete veriť, ako jednoducho si ich môžete pripraviť.
Polovicu vody (1/2 hrnčeka) vylejeme do misky, posypeme ju želatínou v prášku a odstavíme na bok.
V malom hrnci si zmiešame med, zvyšnú polovicu vody a kúsok soli.
Zmes varíme za občasného miešania na strednom plameni, necháme ju zovrieť a potom varíme ešte zhruba 5 minút.
Horúcu zmes následne opatrne vmixujeme do vody so želatínou, pridáme vanilkový extrakt a mixujeme ručným mixérom až dokým nám nevznikne biela lepivá hmota - zhruba 7-12 minút.
Vzniknutú marshmallow hmotu vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aké vysoké chcete cukríky mať - čím menšia a hlbšia forma, tým budú cukríky vyššie.
Ak chcete, môžete hmotu posypať strúhaným kokosom.
Hmotu dáme aspoň na 5 hodín do chladničky a potom ju narežeme na kúsky.