
Zeleninové ratatouille recept
Dnes som si pre vás pripravila naozaj jednoduchý a zároveň chutný recept plný zeleniny, pochádzajúci z Francúzska - zeleninový ratatouille. Ratatouille môžete podávať ako samostatné, ľahšie jedlo alebo si ho naservírovať ako prílohu. Jeho príprava sa vynikajúco hodí práve na koniec letného obdobia, kedy sú všetky typy použitej zeleniny v sezóne, a tak sú najchutnejšie a tiež najzdravšie. Poďte skúsiť tento jednoduchý recept na ratatouille, som si istá, že si ho obľúbite :)
Príprava Ratatouille je veľmi jednoduchá, zvládne ju tak aj menej zdatný kuchár/ka. Skladá sa z dvoch častí, a to z prípravy zeleniny a z varenia omáčky, ktorú odporúčam robiť priamo v panvici, ktorá je vhodná na zapekanie v rúre. Ušetríte si tak umývanie extra riadov, čo ja osobne vždy ocením.
Naservírujte si toto krásne, farebné jedlo plné zeleniny. Podávať ho môžeme s celozrnným pečivom, no takisto aj ako prílohu k mäsu, rybám, kuskusu či s cestovinami. Ratatouille je vynikajúce za tepla, no takisto za studena - v takom prípadne si ho môžete napríklad aj navrstviť na pečivo namiesto nátierky.
Tak čo, vyskúšate Ratatouille? Budem sa tešiť sa na vaše výtvory. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 1 cuketu
- 1 menší baklažán
- 1 malú tekvicu
- 4 veľké paradajky
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 malé papriky
- 300 ml paradajkovej passaty
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvú alebo sušenú bazalku
- 1 PL olivového oleja (na poliatie) (odporúčam tento)
Postup
- Začneme tým, že si nakrájame cuketu, baklažán, očistenú tekvicu a paradajky na tenké, rovnako široké kolieska. Osolíme a odložíme stranou.
- Následne si na 1 lyžici oleja podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme cesnak a na kocky nakrájanú papriku.
- Keď zelenina zmäkne, pridáme paradajkovú passatu. Osolíme, okoreníme a pridáme aj čerstvú alebo sušenú bazalku.
- Hotovú omáčku premiestnime do zapekacej misy a zvisle (alebo našikmo) na ňu natesno ukladáme kolieska cukety, baklažánu, tekvice a paradajok.
- Zeleninu polejeme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov.
- Pečieme 40 minút zakryté alobalom a ďalších 20-30 minút bez alobalu.
Čas prípravy | 80 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 243 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 11 g |