Batátove hranolky z teplovzdušnej fritézy (na sladko)
Zdieľaj recept s priateľmi:
Ak hľadáte rýchly, fit a zdravý recept z batatov, ktorý by ste mohli pripraviť z pár ingrediencií, batátové hranolky z teplovzdušnej fritézy na sladko sú perfektnou voľbou. Tento obľúbený recept sa stáva čoraz populárnejším nielen vďaka svojej jednoduchosti, ale aj vďaka jedinečnému spojeniu chutí, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.
Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú v zdravej kuchyni skvelou surovinou. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny A a C, a minerály ako napr. draslík. Tieto nutrične hodnotné zemiaky sú vynikajúcou súčasťou jedálnička, najmä ak dbáte na zdravý životný štýl. Ich prirodzená sladkosť sa dá krásne kombinovať s rôznymi koreninami a prísadami, čo z nich robí vzácnu a využiteľnú surovinu.
Príprava batátových hranoliek v teplovzdušnej fritéze je nielen jednoduchá, ale aj veľmi rýchla a rovnako sa dajú pripraviť aj v klasickej rúre pri rovnakej teplote a režime teplovzdušná rúra - piecť ich však v tomto prípade bude treba o čosi dlhšie. Tento spôsob prípravy je preto ideálny pre tých, ktorí chcú znížiť príjem tukov, ale nechcú sa vzdať obľúbených smažených jedál. Odporúčam zemiaky obaliť v oleji z vlašských orechov - najmä kvôli jeho chuti.
V tomto recepte sa zameriame na sladkú verziu batátových hranoliek, ktorá môže poslúžiť ako zdravá alternatíva k dezertu alebo ako lahodný snack, keď máte práve chuť na niečo sladké, no zdravé. Hranolky zo sladkých zemiakov so škoricou vytvárajú príjemný sladký spôsob, ako si ich vychutnať. Tieto hranolky sú super jednoduché na prípravu a dokonca ich budú milovať aj vaše deti.
Zemiaky nakrájame na prúžky, aby sme z nich vytvorili hranolky.
Vložíme ich do misky spolu s 10 ml oleja a premiešame ich tak, aby sa hranolky rovnomerne obalili.
Hranolky vložíme do teplovzdušnej fritézy a pečieme ich 15 - 18 minút, približne v polovici pečenia ich premiešame. Hranolky sa môžu prekrývať, ale nemali by naplniť fritézu viac ako do polovice.
Po upečení vložíme hranolky späť do misy a pridáme zvyšok oleja.
Pridáme aj xylitol či iné sladidlo a škoricu a premiešame tak, aby sa hranolky rovnomerne obalili.