
Burrito bowl
Burrito, tradičné mexické jedlo ktoré sa stalo obľúbenou súčasťou jedálnička ľudí po celom svete, isto dobre poznáte. Skúšali ste ho už však aj v podobe burrito bowls? Burrito bowl je v podstate náplň z burrita, ktoré sa klasicky podáva v tortille, servírovaná v miske.
Ja vám v tomto recepte predstavím moju, doposiaľ najobľúbenejšiu kombináciu pre zdravé burrito bowl. Nájdete v nej hovädzie mäso uvarené spolu s fazuľou v paradajkovom pretlaku v spojení s ryžou, kukuricou, kyslou smotanou, syrom a avokádom. Áno, viem, že ak ste ešte takúto kombináciu predtým nevyskúšali, môže sa vám zdať divoká, no verte mi, oplatí sa ju vyskúšať. A určite nevynechajte žiadnu zo surovín, pretože spolu tvoria priam dokonalú súhru chutí.
Recept na tieto zdravé burrito bowls je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly. Ak by ste si však chceli vychutnať burrito vo svojej pravej forme, pokojne si môžete touto zmesou surovín naplniť aj tortillu.
Verím, že si na tomto nutrične vyváženom a sýtom jedle pochutnáte. Je perfektné na obed alebo večeru a je ľahko prenosné, teda ideálne aj do krabičkových diét.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- Na mäso:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (s nízkym podielom tuku)
- 1 cibuľa
- 1 PL oleja/masla (odporúčam tento)
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL soli
- štipka mletej rasce
- štipka chilli korenia
- 200 g paradajkového pretlaku
- 400 g uvarenej fazule (čiernej alebo červenej)
- Na oblohu:
- 200 g kyslej smotany
- 100 g kukurice
- 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 2 zrelé avokáda
- Na ryžu:
- 150 g hnedej alebo inej ryže (odporúčam túto)
- 2 PL cesnakového korenia
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- petržlenová vňať (voliteľné)
Postup
- Ryžu okoreníme, osolíme a uvaríme v dvojnásobnom množstve vody do mäkka.
- Vo veľkej hlbokej panvici alebo v hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
- Pridáme mleté mäso, premiešame a mäso okoreníme a osolíme.
- Mäso varíme za častého miešania približne 7 minút.
- Následne do mäsa pridáme paradajkový pretlak, uvarenú fazuľu a podlejeme ho trochou vody tak, aby sa nepripaľovalo. Mäsovú zmes varíme 10 minút, v prípade potreby ju podlievame vodou.
- Po dovarení pridáme k mäsu kukuricu.
- Avokáda očistíme a v miske ich roztlačíme pomocou vidličky na pyré.
- Nakoniec do väčších misiek alebo hlbokých tanierov vrstvíme mäsovú zmes s ryžou, avokádovým pyré, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Môžeme pridať aj šalátové listy, paradajky alebo petržlenovú vňať.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 676 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bielkoviny | 31 g | |
Tuky | 35 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínBez vajecHovädzie mäsoAvokádoObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty s avokádom a vysokým obsahom bielkovínFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.