Fit Recepty
Sleduj ma
Burrito bowl

Burrito bowl

Burrito, tradičné mexické jedlo ktoré sa stalo obľúbenou súčasťou jedálnička ľudí po celom svete, isto dobre poznáte. Skúšali ste ho už však aj v podobe burrito bowls? Burrito bowl je v podstate náplň z burrita, ktoré sa klasicky podáva v tortille, servírovaná v miske.

Ja vám v tomto recepte predstavím moju, doposiaľ najobľúbenejšiu kombináciu pre zdravé burrito bowl. Nájdete v nej hovädzie mäso uvarené spolu s fazuľou v paradajkovom pretlaku v spojení s ryžou, kukuricou, kyslou smotanou, syrom a avokádom. Áno, viem, že ak ste ešte takúto kombináciu predtým nevyskúšali, môže sa vám zdať divoká, no verte mi, oplatí sa ju vyskúšať. A určite nevynechajte žiadnu zo surovín, pretože spolu tvoria priam dokonalú súhru chutí.

Recept na tieto zdravé burrito bowls je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly. Ak by ste si však chceli vychutnať burrito vo svojej pravej forme, pokojne si môžete touto zmesou surovín naplniť aj tortillu.

Verím, že si na tomto nutrične vyváženom a sýtom jedle pochutnáte. Je perfektné na obed alebo večeru a je ľahko prenosné, teda ideálne aj do krabičkových diét.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • Na mäso:
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (s nízkym podielom tuku)
  • 1 cibuľa
  • 1 PL oleja/masla (odporúčam tento)
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL soli
  • štipka mletej rasce
  • štipka chilli korenia
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 400 g uvarenej fazule (čiernej alebo červenej)
  • Na oblohu:
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g kukurice
  • 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 2 zrelé avokáda
  • Na ryžu:
  • 150 g hnedej alebo inej ryže (odporúčam túto)
  • 2 PL cesnakového korenia
  • 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • petržlenová vňať (voliteľné)

Postup

  1. Ryžu okoreníme, osolíme a uvaríme v dvojnásobnom množstve vody do mäkka.
  2. Vo veľkej hlbokej panvici alebo v hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  3. Pridáme mleté mäso, premiešame a mäso okoreníme a osolíme.
  4. Mäso varíme za častého miešania približne 7 minút.
  5. Následne do mäsa pridáme paradajkový pretlak, uvarenú fazuľu a podlejeme ho trochou vody tak, aby sa nepripaľovalo. Mäsovú zmes varíme 10 minút, v prípade potreby ju podlievame vodou.
  6. Po dovarení pridáme k mäsu kukuricu.
  7. Avokáda očistíme a v miske ich roztlačíme pomocou vidličky na pyré.
  8. Nakoniec do väčších misiek alebo hlbokých tanierov vrstvíme mäsovú zmes s ryžou, avokádovým pyré, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Môžeme pridať aj šalátové listy, paradajky alebo petržlenovú vňať.
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal676 KCal
Sacharidy47 g
Vláknina14 g
Bielkoviny31 g
Tuky35 g
...
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu

✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.

Rada varíš zdravo a chceš zverejnit svoj obľúbený recept na Fit Recepty ?
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.