
Burrito so zeleninou a hnedou ryžou
Aj vy ste milovníkmi burrita? My by sme ho doma teda vedeli jesť donekonečna. Aj preto sa snažím často prísť s novou verziou receptu - a táto mala veľký úspech. Skúste si burrito pripraviť v tejto verzii s hovädzím mäsom a množstvom zeleniny. Zelenina dodá klasickému burritu nové, zaujímavé chute, jemne ho osladí a zároveň aj obohatí o množstvo mikronutrientov, ako aj kaloricky odľahčí celé jedlo.
Do burrita odporúčam pridať aj nastrúhaný syr (ideálne mozzarellu) a trochu kyslej smotany - tie v burrite milujem. Ak však máte problém s mliečnymi produktami, pokojne ich vynechajte a vychutnajte si burrito bez problémov. Do výpočtu nutričných hodnôt som tieto voliteľné suroviny nezahrnula.
Na burrito môžete použiť celozrnnú tortillu, ktorá je dostupná už snáď v každom supermarkete. V recepte na burrito som použila hnedú ryžu od SOS, ktorá je ideálna aj na takéto jedlá medzinárodnej kuchyne. Z hnedej ryže sa odstraňuje iba vrchná vrstva šupky, vďaka čomu si tento druh ryže zachováva viac mikronutrientov a vlákniny.
Ak tento recept na burrito so zeleninou vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutilo, alebo ma označte pri svojom výtvore na Instagrame - poteším sa :)
Ingrediencie
- 400 g mletého hovädzieho mäsa (do 10% tuku)
- 400 g lúpaných, nakrájaných paradajok (môžu byť z konzervy)
- 1 hrnček (250 ml/200 g) hnedej ryže SOS (odporúčam túto)
- 2 hrnčeky (500 ml) vody
- 2 PL korenia na burrito
- 1/2 - 1 ČL soli
- 6 ks (6 x 60 g) tortilly
- 400 g uvarenej fazule (môže byť z konzervy)
- 2 ks (200 g) mrkvy
- 1 ks (400 g) baklažán
- 60 g kukurice
- 200 g čerstvých špenátových listov
- 2 zrelé avokáda
- syr (voliteľné)
- kyslá smotana (voliteľné)
- petržlenová vňať (voliteľné)
Postup
- Ryžu opláchneme, zalejeme dvoma hrnčekmi vody, zľahka ju osolíme a varíme na slabom plameni, pokým nenasiakne všetku vodu (približne 20 minút).
- Do väčšieho hrnca dáme mleté mäso a minútu ho orestujeme.
- Potom pridáme lúpané paradajky, fazuľu, očistenú a najemno nastrhanú mrkvu, nakrájaný baklažán, kukuricu, soľ, korenie a zmes dusíme prikrytú za občasného miešania približne 15 minút.
- Potom pridáme umyté špenátové listy a zmes varíme odokrytú ešte 5 minút. Môžeme ju podliať aj trochou vody.
- Avokáda očistíme a pomocou vidličky roztlačíme na pyré.
- Tortilly ohrejeme 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli. Potom do tretiny plochy tortilly nadávkujeme ryžu, mäsovo-zeleninovú zmes, roztlačené avokádo a pridať môžeme v tomto kroku aj nastrúhaný syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. Ak si chcete burrito pekne stočiť, nedávajte do tortilly príliš veľa náplne.
- Naplnenú tortillu zrolujeme do burrita (zároveň rolujeme aj okraje burrita smerom dovnútra, aby nám náplň nevypadávala) a podávame ich ešte teplé.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 670 KCal | |
Sacharidy | 71 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 32 g | |
Tuky | 24 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyObedy a večereBez orechovRyžaZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereObedy a večere s ryžouObed a večera s hovädzím mäsomZdravé zeleninové obedy a večereHovädzie mäso fitness recepty s vysokým obsahom bielkovínFitness recepty s ryžou
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.