Fit Recepty
Sleduj ma
Burrito so zeleninou a hnedou ryžou

Burrito so zeleninou a hnedou ryžou

Aj vy ste milovníkmi burrita? My by sme ho doma teda vedeli jesť donekonečna. Aj preto sa snažím často prísť s novou verziou receptu - a táto mala veľký úspech. Skúste si burrito pripraviť v tejto verzii s hovädzím mäsom a množstvom zeleniny. Zelenina dodá klasickému burritu nové, zaujímavé chute, jemne ho osladí a zároveň aj obohatí o množstvo mikronutrientov, ako aj kaloricky odľahčí celé jedlo.

Do burrita odporúčam pridať aj nastrúhaný syr (ideálne mozzarellu) a trochu kyslej smotany - tie v burrite milujem. Ak však máte problém s mliečnymi produktami, pokojne ich vynechajte a vychutnajte si burrito bez problémov. Do výpočtu nutričných hodnôt som tieto voliteľné suroviny nezahrnula.

Na burrito môžete použiť celozrnnú tortillu, ktorá je dostupná už snáď v každom supermarkete. V recepte na burrito som použila hnedú ryžu od SOS, ktorá je ideálna aj na takéto jedlá medzinárodnej kuchyne. Z hnedej ryže sa odstraňuje iba vrchná vrstva šupky, vďaka čomu si tento druh ryže zachováva viac mikronutrientov a vlákniny.

Ak tento recept na burrito so zeleninou vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutilo, alebo ma označte pri svojom výtvore na Instagrame - poteším sa :)

Ingrediencie

  • 400 g mletého hovädzieho mäsa (do 10% tuku)
  • 400 g lúpaných, nakrájaných paradajok (môžu byť z konzervy)
  • 1 hrnček (250 ml/200 g) hnedej ryže SOS (odporúčam túto)
  • 2 hrnčeky (500 ml) vody
  • 2 PL korenia na burrito
  • 1/2 - 1 ČL soli
  • 6 ks (6 x 60 g) tortilly
  • 400 g uvarenej fazule (môže byť z konzervy)
  • 2 ks (200 g) mrkvy
  • 1 ks (400 g) baklažán
  • 60 g kukurice
  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 2 zrelé avokáda
  • syr (voliteľné)
  • kyslá smotana (voliteľné)
  • petržlenová vňať (voliteľné)

Postup

  1. Ryžu opláchneme, zalejeme dvoma hrnčekmi vody, zľahka ju osolíme a varíme na slabom plameni, pokým nenasiakne všetku vodu (približne 20 minút).
  2. Do väčšieho hrnca dáme mleté mäso a minútu ho orestujeme.
  3. Potom pridáme lúpané paradajky, fazuľu, očistenú a najemno nastrhanú mrkvu, nakrájaný baklažán, kukuricu, soľ, korenie a zmes dusíme prikrytú za občasného miešania približne 15 minút.
  4. Potom pridáme umyté špenátové listy a zmes varíme odokrytú ešte 5 minút. Môžeme ju podliať aj trochou vody.
  5. Avokáda očistíme a pomocou vidličky roztlačíme na pyré.
  6. Tortilly ohrejeme 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli. Potom do tretiny plochy tortilly nadávkujeme ryžu, mäsovo-zeleninovú zmes, roztlačené avokádo a pridať môžeme v tomto kroku aj nastrúhaný syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. Ak si chcete burrito pekne stočiť, nedávajte do tortilly príliš veľa náplne.
  7. Naplnenú tortillu zrolujeme do burrita (zároveň rolujeme aj okraje burrita smerom dovnútra, aby nám náplň nevypadávala) a podávame ich ešte teplé.
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť6 porcií
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal670 KCal
Sacharidy71 g
Vláknina10 g
Bielkoviny32 g
Tuky24 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu