Fit Recepty
Sleduj ma
Congee - čínska ryžová kaša na slano

Congee - čínska ryžová kaša na slano

Počuli ste už o Congee? Congee je tradičná čínska ryžová kaša, ktorá sa pripravuje na slano a je krémovej konzistencie. Podávať ju môžete s rôznymi oblohami, ako vajíčka, mäso, huby, restovaná zelenina či oriešky. Skvelé jedlo na večeru, mne najviac zachutilo v kombinácii s hubami a vajíčkom.

Existuje niekoľko postupov, ako congee pripraviť a výsledok každého postupu sa líši v textúre jedla. Ja som otestovala dva rôzne spôsoby, a tento u mňa vyhral vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti prípravy. Zázvor ryži dodá zaujímavú chuť, takže určite ho odporúčam pridať, bez ohľadu na to, akú oblohu zvolíte.

V tomto recepte som použila ryžu SOS Classic, ktorá je ideálna na rizotá a ryžové pudingy či kaše. Po uvarení získala krásne krémovú konzistenciu.

Prajem vám dobrú chuť.

Ingrediencie

  • 200 g ryže SOS Classic (odporúčam túto)
  • 700 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL oleja
  • jarná cibuľka
  • Voliteľné oblohy:
  • Vajíčko (na tvrdo, na mäkko alebo volské oko)
  • Trhané kuracie alebo bravčové mäso
  • Opečené huby (šampiňóny alebo Shitake)
  • Orechy, bylinky

Postup

  1. Ryžu zalejeme vodou a necháme ju postáť 20 minút.
  2. Potom ryžu scedíme, zalejeme ju vývarom, sójovou omáčkou, olejom, osolíme a pridáme aj najemno nastrúhaný zázvor.
  3. Ryžu varíme za občasného miešania pod pokrievkou na slabom plameni, po dobu približne 40 minút.
  4. Ak absorbuje príliš veľa vývaru, pokojne môžeme doliať viac vody. Výsledná konzistencia by mala byť hustá a krémová.
  5. Congee podávame posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a doplnené o vybranú oblohu.
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal100 KCal
Sacharidy100 g
Vláknina100 g
Bielkoviny100 g
Tuky100 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu