
Zdravé domáce kokosovo čokoládové cereálie
Sladké cereálie sa všeobecne nepovažujú za najlepší štart do nového dňa. Avšak vedeli ste, že si môžete cereálie pripraviť aj doma, v zdravej a diétnejšej verzii?
Vyskúšajte tieto chutné chrumkavé domáce cereálie s kokosom a čokoládovými kúskami, vyrobené z celozrnnej múky a ovsených vločiek. Oproti kupovaným cereáliám obsahujú oveľa menej cukru, tuku a žiadne suroviny, ktoré by tam byť nemali. Navyše v nich nájdete aj viac vlákniny.
Ich vôňa bude počas pečenia spríjemňovať celý váš domov. Tieto domáce cereálie sú nielen zdravé, sú aj nutrične hodnotné a pochutí si na nich isto celá rodina. Cereálie sú jednoduché na prípravu a tiež nenáročné na suroviny - budete ich potrebovať iba zopár.
Nahraďte komerčné cereálie touto zdravšou variantou, ktorá vám určite dodá hodnotnú energiu na ráno. Doprajte si ich s mliekom, jogurtom, jablkovým pyré alebo len tak, samostatne.
V prípade, že by ste si ich chceli urobiť ešte zdravšie a diétnejšie, môžete nahradiť trstinový cukor napríklad rovnakým množstvom xylitolu alebo stéviou.
Ozvláštnite svoje ráno a pripravte si tieto skvelé domáce cereálie.
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 1 HR celozrnnej múky (odporúčam túto)
- 1,5 HR jemných ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 1/2 HR jablkového pyré
- 3-4 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/2 HR trstinového cukru
- 1 vajce alebo 1 PL mletých ľanových semienok zmiešaná s 3 PL vody
- vanilková aróma
- 3 PL kokosu (odporúčam tento)
- hrozienka/čokoládové kúsky (70%+) (podľa chuti) (odporúčam túto)
Postup
- V miske spolu zmiešame múku, ovsené vločky, prášok do pečiva a štipku soli.
- Pridáme ostatné suroviny okrem hrozienok, čokolády a kokosu a poriadne premiešame. Najlepší výsledok dosiahneme, ak dáme zmes do mixéra a pomixujeme ju do hladka. (odporúčam tento)
- Následne pridáme kokos, hrozienka a kúsky čokolády.
- Z cesta si vytvarujeme dlhšie, no čo najtenšie rolky – čím tenšia rolka sa vám podarí, tým chrumkavejšie cereálie budú.
- Takto urobené rolky dáme do mrazničky na 5-10 minút.
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov.
- Rolky vyberieme z mrazničky a nožom nakrájame na malé kúsky – opäť, čím menšie tým chrumkavejšie budú.
- Takto nasekané kúsky uložíme na papierom vystlaný plech a dáme piecť do rúry na 190 stupňov na dobu 10-15 minút, v závislosti od veľkosti cereálií. Cereálie sú hotové keď začnú hnednúť.
- Úplne najchutnejšie sú vychladnuté po dopečení, no výborné sú aj v nasledujúce dni.
- Cereálie uskladnite vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujte do 5 dní.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 6 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 290 KCal | |
Sacharidy | 44 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegánskeSnackBez orechovKokosRaňajky bez laktózyVegánske raňajkyRaňajky bez vajecVegan snackOvsené recepty bez laktózy
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.