
Domáci humus s cuketou a mrkvou
Perfektná ľahká večera či zdravý snack z cíceru. Hummus či humus je chutný dip, ktorý sa hodí najmä k zelenine, pite, krekrom či plackám. Domáci humus so zeleninou sa tiež hodí ako skvelé pohostenie pre hostí, a to najmä tých, ktorí sa radi stravujú zdravo, ale i pre vegetariánov či vegánov.
Kto ešte humus neochutnal, určite mu odporúčam vyskúšať tento chutný a jednoduchý recept - nedajte sa odradiť jeho názvom ;) Ten pochádza z arabčiny a znamená skrátka cícer. Ide o starý, no veľmi výživný recept s vysokým obsahom železa, vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínu B. Vďaka cíceru obsahuje tiež veľa proteínu a vlákniny, takže ak sa povie zdravý snack, humus je rozhodne dobrá voľba.
Môžete ho použiť ako nátierku k pečivu alebo ho naservírovať do malej misky ku krekrom či nakrájanej zelenine ako mrkva, cuketa, zeler alebo dokonca k hranolkám zo sladkých zemiakov. Ten, kto má rád cícer, si tento recept určite zamiluje. Navyše, cuketu a mrkvu môžete nahradiť aj inými ingredienciami, podľa vašich predstáv a chuti - existuje množstvo rôznych spôsobov servírovania humusu, je len na vás, ktorý si zamilujete.
1 porcia sa rovná jednej veľkej kopcovitej lyžici humusu.
Ingrediencie
- 200g suchého cíceru (zhruba 400g uvareného cíceru) (kúpite tu)
- 4 PL sezamovej pasty Tahini (dostať v supermarketoch a bio-potravinách) (odporúčam túto tahini)
- 2 PL panenského olivového oleja (odporúčam tento)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- šťava z jedného citróna
- 1/2 ČL morskej soli
- štipka bieleho korenia
- mletá červená paprika (na posypanie)
- voda (podľa potreby)
- 2 cukety
- 200g mrkvy
Postup
- Cícer prepláchneme a necháme ho odstáť cez noc v dostatočnom množstve vody.
- V nasledujúci deň ho opäť prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka (zhruba 15 minút po prevretí).
- Cícer po dovarení precedíme, opláchneme a v mixéri rozmixujeme na jemno.
- Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a opäť mixujeme čo najviac dohladka. Ak sa vám zdá masa príliš hustá, môžete pridať lyžicu či dve lyžice studenej vody.
- Výsledný humus má byť hladký, bez hrudiek.
- Na záver môžeme humus poliať trochou olivového oleja a posypať mletou červenou paprikou a podávame ho s umytou a na kúsky nakrájanou zeleninou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 10 porcií |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 115 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 4 g | |
Tuky | 7 g |