
Fit citrónovo-rozmarínový losos
Jednoduchý a rýchly recept s lososom? Skúste napríklad tento recept na citrónovo-rozmarínového lososa, ktorý poslúži ako chutný a výživný obed alebo večera. Jedlo má veľmi nízky obsah sacharidov a je bohaté na bielkoviny a zdravé tuky. No a keďže si losos nevyžaduje dlhú tepelnú úpravu, tento fit recept si zvládnete pripraviť behom 15 minút. Je tiež veľmi pravdepodobné, že všetky suroviny k jeho príprave máte práve doma. Poďte recept vyskúšať, verím, že sa svojou jednoduchosťou zaradí medzi vaše obľúbené jedlá s lososom.
Fit citrónovo-rozmarínový losos patrí k tým jedlám, po ktorých siahneme aj v prípade, že sa nám práve nechce vymýšľať, čo špeciálne si navariť. Je totiž veľmi jednoduchý a nenáročný na suroviny, no aj napriek tomu poteší chuťové poháriky. Kombinácia citróna a rozmarínu je bezchybná. Toto jedlo však nepoteší len skvelou chuťou, ale aj po nutričnej stránke. Všetci snáď dobre vieme, že v lososovi sú bohato zastúpené omega 3 a 6 mastné kyseliny. Okrem toho v ňom má ale zastúpenie aj rozsiahle množstvo stopových prvkov.
Pokiaľ môžete, nevyberajte si lososa chovaného na farme. Ten má totiž oproti voľne žijúcemu lososovi z oceána menej nutrientov a na druhej strane viac tuku a kontaminantov.
Hotového lososa môžeme podávať spolu so šalátom, alebo s quinoou, pečenými zemiakmi či inou, obľúbenou prílohou. Dobrú chuť.
Ingrediencie
- 300 g filiet z lososa
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- 1/3 hrnčeka zeleninového vývaru
- šťava z 1 citróna
- 2 PL nadrobno nasekaného rozmarínu
- 1⁄4 ČL mletého čierneho korenia
- 1⁄2 ČL morskej soli
Postup
- Lososové filety umyjeme, potrieme zo všetkých strán olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Pripravené filety premiestnime na nepriľnavú panvicu.
- Panvicu prikryjeme a lososa dusíme 3-4 minúty.
- Následne lososa obrátime a prikrytého ho podusíme ďalšie 3 minúty.
- Hotového lososa premiestnime do uzatvárateľnej nádoby.
- Do tej istej panvice pridáme zeleninový vývar, šťavu z citróna a nadrobno nasekaný rozmarín a omáčku necháme prevrieť aspoň minútu.
- Následne do nej pridáme pripravené lososové filety ktoré prikryjeme a necháme nasiaknuť omáčkou po dobu 2-3 minút.
- Hotového lososa môžeme podávať s hnedou ryžou, šalátom, kuskusom, bulgurom či quinoou, poliateho zvyšnou omáčkou.

Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 360 KCal | |
Sacharidy | 2 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bielkoviny | 42 g | |
Tuky | 20 g |