Fit Recepty
Sleduj ma
Hubovo zemiaková polievka (aj s tuniakom)

Hubovo zemiaková polievka (aj s tuniakom)

Zaujímavá, hustá a lahodná hubovo zemiaková polievka, ktorú môžete podávať dokonca aj s tuniakom, ako hlavné jedlo. Táto jednoduchá polievka z húb a zemiakov je nízkokalorická a plná bielkovín, preto je vhodná i na chudnutie či pri diétach. Neobsahuje lepok, vajcia, orechy ani mlieko (bez pridania gréckeho jogurtu). Úžasne vonia a jej krémová zemiakovo-hubová chuť vás dostane!

Huby a zemiaky sú hlavné suroviny v tomto recepte. Perfektne sa dopĺňajú a výsledný krém je po dochutení hotová lahôdka. Odporúčam však podávať túto polievku spolu s tuniakom a gréckym jogurtom. Nielenže polievke dodajú ďalšiu dávku bielkovín a skutočne vás zasýtia, ale vďaka jogurtu vám vznikne jemná krémová chuť a kúsky tuniaka chutia v krémovej polievke ešte o niečo viac.

A na záver tu mám aj tip pre mamičky. Krémové polievky, tak ako táto hubovo zemiaková, sú vhodné aj pre deti, keďže ich viete jednoducho preliať do kapsičiek na detskú stravu (pred pridaním tuniaka do polievky). Deti tak zjedia viac a zároveň narobia menej neporiadku :) Pozor však na silný hubový vývar - deti sú na huby citlivé a malé deti do jedného roka by nemali jesť huby vôbec.

Online kurz fit akadémia

Ingrediencie

  • 500g húb (šampiňóny alebo iný druh)
  • 1 cibuľa
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 l kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 1 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL masla
  • 150g tuniaka vo vlastnej šťave (voliteľné) (odporúčam tento)
  • 4 PL gréckeho jogurtu (na zahustenie po dovarení - voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Cibuľu si nakrájame nadrobno.
  2. Huby umyjeme a ich klobúky nakrájame.
  3. V nepriľnavom hrnci si rozpustíme lyžicu masla a zľahka na ňom orestujeme nakrájanú cibuľu.
  4. Pridáme huby a za občasného miešania restujeme kým huby nezmäknú (zhruba 5 minút).
  5. Do hrnca pridáme kurací vývar alebo vodu a necháme polievku variť.
  6. Zatiaľ si v mixéri rozmixujeme nadrobno nakrájané surové zemiaky spolu s 2 strúčikmi cesnaku a trochou vody.
  7. Rozmixovanú hmotu primiešame do polievky.
  8. Polievku necháme variť zhruba 10-15 minút a na záver ju rozmixujeme ponorným mixérom, dosolíme a dokoreníme.
  9. Kto chce, môže si do polievky po jej odstavení z tepla primiešať grécky jogurt a taktiež odporúčam pridať aj tuniaka zbaveného šťavy.
  10. Takto vám polievka dodá ešte viac bielkovín a poriadne nasýti.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal135 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina5 g
Bielkoviny7 g
Tuky4 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu