
Jednoduchá paella s morskými plodmi
Čo môže pripomenúť príjemnú dovolenku v Španielsku viac, ako čerstvá a voňavá paella? Vyčarujte si španielsku atmosféru priamo u vás doma, a to do pol hodinky. Táto jednoduchá paella s morskými plodmi vám ulahodí, poďte ju vyskúšať. Je skutočne nenáročná na prípravu a tá si vyžaduje iba zopár surovín.
Na prípravu paelly sa najlepšie hodí ryža strednozrnná, použila som ryžu SOS Classic. Nelepí sa, no zato krásne absorbuje vodu, a tak je ideálna na rizoto či paellu. Jej vynikajúca chuť a konzistencia vám zaručí skvelý finálny výsledok. Mix morských plodov kúpite v každom väčšom supermarkete v sekcii s mrazenými rybami. Väčšinou obsahuje krevety, kalamáre, slávky, prípadne aj chobotnice. Čo sa týka paradajkového základu, odporúčam použiť lúpané, sekané paradajky buď z konzervy alebo kartónu. Použiť môžete prípadne aj čerstvé paradajky, no mali by byť viac prezreté.
Verzií, v ktorých si môžete paellu pripraviť je mnoho, pokojne zapojte predstavivosť a vyskúšajte tú svoju. Táto jednoduchá paella s morskými plodmi je perfektná ako ľahší letný obed či večera. 1 sýta porcia obsahuje menej ako 300 kcal.
Ingrediencie
- 200 g ryže SOS Classic (odporúčam túto)
- 400 g lúpaných, krájaných paradajok (napríklad z konzervy)
- 600 - 700 ml zeleninového vývaru
- 300 g mix mrazených morských plodov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa (červená)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL sušeného tymiánu/oregana
- šťava z 1/2 citróna / 1 limetky
- pór/jarná cibuľka/petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup
- V hlbokej panvici si na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme opláchnutú ryžu, dve minúty ju popražíme na cibuľke a potom zalejeme so 600 ml vývaru. Ryžu osolíme a okoreníme, pridáme aj paradajky.
- Paellu varíme zakrytú približne 10 minút.
- Potom do nej pridáme rozmrazené morské plody, prelisované strúčiky cesnaku, šťavu z 1/2 citróna alebo 1 limetky a v prípade potreby ešte 100 ml vývaru.
- Paellu párkrát premiešame a odokrytú varíme ešte 8 - 10 minút.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 294 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 16 g | |
Tuky | 4 g |