
Fitness jogurtový cheesecake (bez múky a cukru)
Tento fitness cheesecake si určite zamilujete! Je to seriózne jeden z najlepších zákuskov, aké som kedy mala a patrí medzi moje najobľúbenejšie cheesecake-y. Jeho prednosťou tiež je, že obsahuje vysoké množstvo bielkovín a je úplne bez múky a cukru.
Korpus je tvorený mandľovou múkou a mliekom. Mandľovú múku si jednoducho vyrobíte rozmixovaním či pomletím mandlí na jemnú múčku. Náplň cheesecake-u sa skladá z gréckeho jogurtu (odporúčam použiť nízkotučný pre zachovanie priaznivých nutričných hodnôt), vajíčok, proteínu a vanilkovej arómy. V prípade, že nepoužijete sladený proteín, bude potrebné plnku dosladiť medom či stéviou. Vrch cheesecake-u zdobí ovocná poleva z bobuľovitého ovocia. Použila som mix lesného ovocia, no môžu to byť kľudne aj maliny či čučoriedky.
Skvelým bonusom je, že tento fit jogurtový cheesecake je aj nízkosacharidový, obsahuje iba 8 g sacharidov na porciu. Ak náhodou nemáte proteínový prášok, môžete ho nahradiť sušeným mliekom, pudingovým práškom alebo kakaom (pre kakaový cheesecake) a dosladiť ho podľa chuti. Tým však prídete o jeho vysoký obsah bielkovín.
1 hrnček v recepte predstavuje objem 250 ml. Na tento fitness cheesecake som použila formu na chlieb, no použiť môžete aj menšiu tortovú formu s priemerom zhruba 20 cm.
Vyskúšajte tento jednoduchý proteínový cheesecake, som si istá, že si ho zamilujete.
Ingrediencie
- Cesto:
- 1,5 HR pomletých mandlí (mandľovej múky) (odporúčam tieto)
- 5 PL mlieka
- Plnka:
- 700g bieleho gréckeho jogurtu
- 3 vajcia
- 1/2 HR proteínového prášku (vanilkového)* (odporúčam tento)
- 1 PL vanilkovej arómy (alebo vanilkový struk)
- med (v prípade potreby) (odporúčam tento)
- Poleva:
- 1 HR bobuľovitého ovocia
- 1-2 PL želatíny v prášku (100%)
Postup
- Pomleté mandle (alebo mandľovú múku) zmiešame v mise s 5 lyžicami mlieka.
- Vzniknuté cesto vtlačíme do tortovej alebo zapekacej formy a uhladíme.
- Všetky ingrediencie na plnku si spolu poriadne zmiešame.
- Ochutnáme, či je dostatočne sladká a v prípade potreby pridáme sladidlo.
- Hotovú plnku vylejeme na pripravené cesto.
- Takto pripravený cheesecake dáme piecť do rúry na 165 stupňov na 40 až 45 minút, kým vrch a okraje koláča nezačnú hnednúť.
- Cheesecake vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- V malom hrnci si pripravíme polevu na cheesecake.
- Zvolené ovocie popučíme vidličkou a primiešame k nemu želatínu.
- Zmes chvíľu povaríme (nesmie ale prevrieť) a vylejeme na cheesecake.
- Celý cheesecake dáme stuhnúť do chladničky na minimálne 8 hodín.
- *možno nahradiť pudingovým práškom a dosladiť podľa potreby

Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 220 KCal | |
Sacharidy | 8 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 22 g | |
Tuky | 12 g |