Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Kokosovo-karfiolové rizoto bez ryže

Kokosovo-karfiolové rizoto bez ryže

Tento recept si vyžaduje chvíľkové zamyslenie, ale len preto, aby ste pochopili, že spojenie kokosu a karfiolu je skutočne možné. Vyskúšajte toto exotické, no veľmi zdravé a chutné kokosovo-karfiolové rizoto bez ryže, ktoré je vhodné aj pre vegánov.

Nie je ryža ako ryža. Tento recept síce svojou finálnou podobou pripomína rizoto, ale je úplne bez zbytočných sacharidov, takže vaša línia určite neutrpí, práve naopak získa živiny a prospešné vitamíny.

Karfiol podporuje trávenie a okrem vitamínov, minerálov a antioxidantov je tiež skvelým pomocníkom pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Vďaka nemu sa vám zlepší funkcia kĺbov a šliach, spomalí vypadávanie vlasov, spevnia nechty, zahoja zápaly pokožky, taktiež podporí imunitný systém, pomôže predchádzať infekciám a navyše aj zníži krvný tlak. Toľko zdraviu prospešných funkcií na jednu výdatnú misku kokosovo-karfiolového rizota.

Kokos mám veľmi rada, a preto ho vďačne pridávam do sladkých, no niekedy aj slaných fitreceptov. Navyše prospieva mozgu, pečeni aj tráveniu. Tentoraz ho s nadšením pridám aj ku karfiolu a budem si užívať jeho jemnú chuť a skvelé účinky. Mandle dodajú jedlu punc výnimočnosti, chuti a potrebných živín, zároveň pomôžu pri chudnutí, ochránia pred cukrovkou a srdcovými chorobami.

Toto low carb kokosovo-karfiolové rizoto je ľahký, výživný, zdravý a chutný obed, ktorý si pripravíte rýchlo a jednoducho. Vďaka nemu ostanete po celý deň fit.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • ½ karfiólu
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 1 malá cibuľa
  • 40g mandlí (odporúčam tieto)
  • 50g strúhaného kokosu
  • ½ HR mlieka (kokosového)
  • 100ml vody
  • šťava z 1 limetky
  • ½ ČL morskej soli (odporúčam túto)
  • ½ ČL čierneho korenia
  • štipka zázvorového korenia
  • štipka kari korenia

Postup

  1. Na panvici alebo woku si na roztopenom oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme nadrobno (“na ryžu”) nakrájaný karfiol a premiešame.
  3. Mandle si nasekáme nadrobno a spolu s kokosom ich pridáme do karfiolu.
  4. Necháme ich opekať asi 4 minúty a následne do zmesi pridáme aj vodu, mlieko (najlepšie kokosové), šťavu z limetky a korenia.
  5. Rizoto varíme dokiaľ karfiol nenasiakne všetku vodu (zhruba 7 minút).
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy15 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal408 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina11 g
Bielkoviny12 g
Tuky34 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu