
Krémová brokolicovo-špenátová polievka
V prípade, že máte radi krémové a husté polievky, si na tejto určite pochutíte. Táto krémová brokolicovo-špenátová polievka sa ideálne hodí najmä do sychravejších dní, kedy vás zahreje pri srdci. Navyše telo posilní množstvom vitamínov a minerálov a podporí tak aj jeho imunitu. Recept na túto zdravú polievku je úplne jednoduchý, tak neváhajte a poďte ju vyskúšať.
Polievku odporúčam podávať spolu s domácimi krutónmi, ktoré si pripravíte jednoducho opečením celozrnného alebo iného chleba na suchej panvici do zlatista. Pridať môžete napríklad aj rukolu.
Táto zdravá polievka sa môže pochváliť vysokým obsahom vlákniny a zároveň je pomerne nízkokalorická. Z uvedeného množstva vám výjdu 4 veľké porcie, ktoré ak doplníte o krutóny, vás poriadne zasýtia a polievka tak môže pre niekoho dobre poslúžiť aj ako ľahká večera. Množstvo smotany môžete pridať podľa vlastného uváženia, polievka je krásne krémová už aj s použitím 150 ml. Prelisovaný cesnak odporúčam pridať až ku koncu so smotanou, aby polievku na záver prevoňal a krásne dochutil.
Vychutnajte si spojenie zdravej brokolice a živinami nabitého špenátu v tejto vynikajúcej polievke. Mne chutila dokonca ešte viac ako čisto brokolicová či špenátová. No a som si istá, že špenát si v podobe takejto chutnej polievky obľúbia aj tí najmenší ;)
Nutričné hodnoty sú vypočítané s použitím 150 ml smotany na varenie a bez krutónov.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL masla alebo olivového oleja (odporúčam tento)
- 500 g brokolice
- 450 g mrazeného špenátu
- 1,5 l vody
- 150-250 ml 12% smotany na varenie (prípadne sójovej)
- 1 veľký zemiak
- 1 ČL soli (odporúčam túto)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 2-3 strúčiky cesnaku
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji či masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Do hrnca pridáme na ružičky rozobratú brokolicu, rozmrazený špenát, nadrobno nakrájaný zemiak, chvíľu pomiešame a nakoniec zeleninu zalejeme s 1,5 l vody.
- Do polievky pridáme korenie, soľ a prikrytú ju varíme približne 15-20 minút.
- Potom, keď je zelenina uvarená do mäkka, polievku rozmixujeme dohladka pomocou ponorného mixéra.
- Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a smotanu. Množstvo smotany pridávame podľa vlastných preferencií.
- Polievku zamiešame, necháme prevrieť a následne ju môžeme ešte dokoreniť a podávať.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 183 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bielkoviny | 9 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večerePolievkyBez lepkuBez orechovZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.