Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Lahodná pohánka s mrkvou a pórom

Lahodná pohánka s mrkvou a pórom

Lahodná pohánka s mrkvou a pórom ktorá zasýti a zahreje. Toto chutné jedlo je perfektné aj samostatne, no hodí sa tiež ako zdravá príloha k mäsu či rybám. Šalát z pohánky je vhodný ako na obed, tak i na večeru.

Mrkvu by sme mali konzumovať predovšetkým tepelne upravenú a v kombinácii s tukmi. Betakarotén sa z mrkvy rýchlejšie uvoľní, ak ju varíme či dusíme. Z takto pripravenej mrkvy získame až 60 percent betakaroténu, kým zo surovej mrkvy je to len asi 5 percent. Vhodnejšie je tiež mrkvu postrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky. Naruší sa tak povrch buniek a karotén sa tak rýchlejšie vyplaví z mrkvy von. Keďže sa betakarotén rozpúšťa len v tukoch, mrkvu varíme alebo dusíme spolu s tukom, v tomto prípade na masle, ktoré dodá jedlu úžasnú chuť.

Tento jednoduchý a zdravý recept budete mať dokonca hotový do 30 minút. Zvládne si ho pripraviť naozaj každý. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny pomôže vášmu tráveniu a nezaťaží žalúdok. Vyskúšajte pohánku so zeleninou a uvidíte, že si na nej doma pochutnáte úplne všetci - či už ju budete podávať samostatne, alebo s mäsom. Ja osobne tento recept zbožňujem, preto ak chcete vyskúšať zdravú pohánku v novej podobe, odporúčam ho všetkými desiatimi.

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

Ingrediencie

  • 200g suchej pohánky
  • 300g mrkvy
  • 1 pór
  • 2 PL masla
  • 1/2 ČL soli

Postup

  1. Pohánku prepláchneme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a uvaríme ju do mäkka (zhruba 10-15 minút).
  2. Ak náhodou nenasiakla všetku vodu počas varenia, precedíme ju.
  3. Medzičasom si pripravíme zeleninu.
  4. Mrkvu očistíme a nastrúhame, pór umyjeme a nakrájame na malé kolieska.
  5. Na rozohriatej panvici si speníme maslo a následne do neho pridáme prichystanú zeleninu.
  6. Zeleninu podusíme na masle, dokým nezmäkne (zhruba 5-8 minút).
  7. Hotovú zeleninu primiešame do uvarenej pohánky.
  8. Jedlo môžeme podávať samostatne, prípadne ako prílohu k mäsu.
Kniha Fit recepty 3
Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).
Kúpiť knihu
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal253 KCal
Sacharidy36 g
Vláknina7 g
Bielkoviny8 g
Tuky8 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu