
Lahodná pohánka s mrkvou a pórom
Lahodná pohánka s mrkvou a pórom ktorá zasýti a zahreje. Toto chutné jedlo je perfektné aj samostatne, no hodí sa tiež ako zdravá príloha k mäsu či rybám. Šalát z pohánky je vhodný ako na obed, tak i na večeru.
Mrkvu by sme mali konzumovať predovšetkým tepelne upravenú a v kombinácii s tukmi. Betakarotén sa z mrkvy rýchlejšie uvoľní, ak ju varíme či dusíme. Z takto pripravenej mrkvy získame až 60 percent betakaroténu, kým zo surovej mrkvy je to len asi 5 percent. Vhodnejšie je tiež mrkvu postrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky. Naruší sa tak povrch buniek a karotén sa tak rýchlejšie vyplaví z mrkvy von. Keďže sa betakarotén rozpúšťa len v tukoch, mrkvu varíme alebo dusíme spolu s tukom, v tomto prípade na masle, ktoré dodá jedlu úžasnú chuť.
Tento jednoduchý a zdravý recept budete mať dokonca hotový do 30 minút. Zvládne si ho pripraviť naozaj každý. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny pomôže vášmu tráveniu a nezaťaží žalúdok. Vyskúšajte pohánku so zeleninou a uvidíte, že si na nej doma pochutnáte úplne všetci - či už ju budete podávať samostatne, alebo s mäsom. Ja osobne tento recept zbožňujem, preto ak chcete vyskúšať zdravú pohánku v novej podobe, odporúčam ho všetkými desiatimi.
Ingrediencie
- 200g suchej pohánky (odporúčam túto)
- 300g mrkvy
- 1 pór
- 2 PL masla
- 1/2 ČL soli
Postup
- Pohánku prepláchneme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a uvaríme ju do mäkka (zhruba 10-15 minút).
- Ak náhodou nenasiakla všetku vodu počas varenia, precedíme ju.
- Medzičasom si pripravíme zeleninu.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame, pór umyjeme a nakrájame na malé kolieska.
- Na rozohriatej panvici si speníme maslo a následne do neho pridáme prichystanú zeleninu.
- Zeleninu podusíme na masle, dokým nezmäkne (zhruba 5-8 minút).
- Hotovú zeleninu primiešame do uvarenej pohánky.
- Jedlo môžeme podávať samostatne, prípadne ako prílohu k mäsu.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 253 KCal | |
Sacharidy | 36 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 8 g |