
Lahodný tvarohovo-krupicový zákusok
Po tomto zdravom, šťavnatom zákusku sa budete oblizovať za ušami ešte týždeň. Na porciu obsahuje iba 74 kcal a 6g bielkovín a pripraviť si ho môžete aj bez pridania cukru. Tento zdravý tvarohovo-krupicový zákusok si môžete pripraviť s použitím akejkoľvek krupice. Ak holdujete tvarohu, ručím vám, že sa do neho zamilujete.
Príprava tohto krupicového koláča je opäť veľmi jednoduchá a nenáročná na suroviny. Krupicu a mlieko necháme chvíľu postáť aby napučala, a potom do nej pridáme ostatné suroviny - mrzí ma, ak ste konečne čakali komplikovaný postup. Vraví sa, že v jednoduchosti je krása, no v tomto prípade aj chuť, vôňa a príjemné nutričné hodnoty. Mlieko môžete v recepte použiť akékoľvek, či už klasické alebo rastlinné. Zákusok je bez pridaného oleja a tuku, no aj napriek tomu je neodolateľne vláčny.
Výrazná chuť tvarohu v tomto zákusku pripomína cheesecake. Krupicové srdce však zanecháva vláčnu a jedinečnú chuť, ktorú si budete chcieť ešte zopakovať. A tie šťavnaté hrozienka ukryté vo vnútri, mňam! Tvarohovo-krupicový zákusok je ideálny ku poobedňajšej káve alebo čaju, či len tak kedykoľvek počas dňa. Vhodný je aj na raňajky - má predsa skvelé nutričné hodnoty aj zasýti a vy si tak môžete dopriať koláč hneď po zobudení, a to bez výčitiek.
Ak teda hľadáte jednoduchý a chutný recept na zdravý koláč z tvarohu a krupice, tento musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 500g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 4 vajcia
- 5 PL krupice (pšeničnej/špaldovej)
- 1 hrnček (250 ml) mlieka (ľubovoľného)
- 100g hrozienok (alebo brusníc)
- 4-5 PL likvidnej stévie (alebo 4 PL medu)
Postup
- V miske spolu najskôr zmiešame krupicu a mlieko.
- Zmes necháme 10 minút postáť.
- Následne do zmesi vmiešame všetky zvyšné suroviny.
- Hrozienka nemusíme predom namáčať, absorbujú mlieko z koláča a budú perfektne šťavnaté aj bez toho.
- Cesto vylejeme do silikónovej alebo papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmerom zhruba 20x20cm) a zákusok pečieme 40-50 minút pri 200 stupňoch do zlatista.
- Po dopečení ho necháme chvíľu vychladnúť a následne ho môžeme nakrájať.
- Zákusok chutí najlepšie po odležaní v chladničke.

Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 16 krajcov |
Nutričné hodnoty/ 1 krajec | ||
KCal | 74 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bielkoviny | 6 g | |
Tuky | 1 g |