
Losos na Teriyaki omáčke s bulgurom
Pýtate sa, čo dobré si tentokrát uvariť s lososom? Vyskúšajte napríklad tento vynikajúci recept. Losos na Teriyaki omáčke s bulgurom vás očarí dokonalou chuťou. A čo je na tomto recepte okrem perfektnej chuti ďalšie plus? Hotový je do 25 minút!
Originálna Teriyaki omáčka pochádza z japonskej kuchyne. V tejto verzii je trochu poupravená, keďže som chcela, aby obsahovala čo najviac dostupné suroviny a zároveň sa chuťovo priblížila originálu. No a musím povedať, že som si ju zamilovala na prvé ochutnanie. V skratke povedané, je úžasne sladko-korenistá a na lososa sa náramne hodí. Zároveň je úplne jednoduchá na prípravu - stačí spolu všetko zmiešať dohromady a napokon poliať lososa omáčkou priamo na panvici. V prípade, že práve náhodou neviete zohnať všetky suroviny na túto omáčku, nič sa nestane ak vynecháte ryžový ocot, môžete ho prípadne nahradiť aj balzamikovým octom či citrónovou šťavou. A ak nemáte radi príliš sladké omáčky, postačí, ak použijete iba lyžicu medu. Ak bulgur neobľubujete alebo ho práve doma nemáte, pokojne použite inú, obľúbenú prílohu - či už to bude šalát, pohánka, ryža, kuskus alebo quinoa.
Tento zdravý recept na lososa na Teriyaki omáčke s bulgurom navyše poteší aj svojím vysokým podielom bielkovín a vlákniny, a na to, že ide o jedlo s lososom, nie je ani príliš kalorický. Zastúpené je aj vysoké množstvo stopových prvkov na čele s mangánom, selénom, horčíkom, vitamínom B-12, niacínom a mnohými ďalšími.
Ak teda opäť neviete, na aký spôsob si pripraviť lososa a máte naponáhlo, túto voľbu rozhodne odporúčam. Poďte sa pustiť do prípravy, určite vám bude chutiť :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 300 g filiet z lososa
- 150 g suchého bulguru (prípadne inej prílohy)
- 1 PL sezamu
- 1 jarná cibuľka
- na Teriyaki omáčku:
- 60 ml sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1-2 PL medu
- 1 PL ryžového octa (prípadne balzamikového)
- 1/2 ČL soli
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 PL vody
- 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Postup
- Bulgur zalejeme dvojnásobným objemom vriacej vody, zľahka ho osolíme a prikryjeme. Necháme ho prikrytý po dobu 10-15 minút, kým nenasiakne všetku vodu.
- Lososa zbavíme prípadnej kože a položíme ho na hlbokú, nepriľnavú panvicu. Panvicu netreba potierať olejom, losos sa bude opekať na vlastnom tuku. Ak máte však menej spoľahlivú panvicu, pokojne pridajte aj trochu oleja.
- Lososa opekáme približne 5 minút z oboch strán.
- Medzičasom si v malej miske zmiešame všetky suroviny na omáčku dohromady.
- Lososa na panvici polejeme pripravenou omáčkou a potom ho ešte 2 minúty varíme v omáčke, pričom ho v polovici znova otočíme.
- Hotového lososa s omáčkou podávame spolu s uvareným bulgurom a na záver jedlo posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.
Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 566 KCal | |
Sacharidy | 57 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 51 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínBez laktózyBez vajecObed a večera bez múkyZdravé obedy a večere s lososomBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruFitness recepty s lososom a vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.