Fit Recepty
Sleduj ma
Losos na Teriyaki omáčke s bulgurom

Losos na Teriyaki omáčke s bulgurom

Pýtate sa, čo dobré si tentokrát uvariť s lososom? Vyskúšajte napríklad tento vynikajúci recept. Losos na Teriyaki omáčke s bulgurom vás očarí dokonalou chuťou. A čo je na tomto recepte okrem perfektnej chuti ďalšie plus? Hotový je do 25 minút!

Originálna Teriyaki omáčka pochádza z japonskej kuchyne. V tejto verzii je trochu poupravená, keďže som chcela, aby obsahovala čo najviac dostupné suroviny a zároveň sa chuťovo priblížila originálu. No a musím povedať, že som si ju zamilovala na prvé ochutnanie. V skratke povedané, je úžasne sladko-korenistá a na lososa sa náramne hodí. Zároveň je úplne jednoduchá na prípravu - stačí spolu všetko zmiešať dohromady a napokon poliať lososa omáčkou priamo na panvici. V prípade, že práve náhodou neviete zohnať všetky suroviny na túto omáčku, nič sa nestane ak vynecháte ryžový ocot, môžete ho prípadne nahradiť aj balzamikovým octom či citrónovou šťavou. A ak nemáte radi príliš sladké omáčky, postačí, ak použijete iba lyžicu medu. Ak bulgur neobľubujete alebo ho práve doma nemáte, pokojne použite inú, obľúbenú prílohu - či už to bude šalát, pohánka, ryža, kuskus alebo quinoa.

Tento zdravý recept na lososa na Teriyaki omáčke s bulgurom navyše poteší aj svojím vysokým podielom bielkovín a vlákniny, a na to, že ide o jedlo s lososom, nie je ani príliš kalorický. Zastúpené je aj vysoké množstvo stopových prvkov na čele s mangánom, selénom, horčíkom, vitamínom B-12, niacínom a mnohými ďalšími.

Ak teda opäť neviete, na aký spôsob si pripraviť lososa a máte naponáhlo, túto voľbu rozhodne odporúčam. Poďte sa pustiť do prípravy, určite vám bude chutiť :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • 300 g filiet z lososa
  • 150 g suchého bulguru (prípadne inej prílohy)
  • 1 PL sezamu
  • 1 jarná cibuľka
  • na Teriyaki omáčku:
  • 60 ml sójovej omáčky (odporúčam túto)
  • 1-2 PL medu
  • 1 PL ryžového octa (prípadne balzamikového)
  • 1/2 ČL soli
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 PL vody
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Postup

  1. Bulgur zalejeme dvojnásobným objemom vriacej vody, zľahka ho osolíme a prikryjeme. Necháme ho prikrytý po dobu 10-15 minút, kým nenasiakne všetku vodu.
  2. Lososa zbavíme prípadnej kože a položíme ho na hlbokú, nepriľnavú panvicu. Panvicu netreba potierať olejom, losos sa bude opekať na vlastnom tuku. Ak máte však menej spoľahlivú panvicu, pokojne pridajte aj trochu oleja.
  3. Lososa opekáme približne 5 minút z oboch strán.
  4. Medzičasom si v malej miske zmiešame všetky suroviny na omáčku dohromady.
  5. Lososa na panvici polejeme pripravenou omáčkou a potom ho ešte 2 minúty varíme v omáčke, pričom ho v polovici znova otočíme.
  6. Hotového lososa s omáčkou podávame spolu s uvareným bulgurom a na záver jedlo posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy25 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal566 KCal
Sacharidy57 g
Vláknina15 g
Bielkoviny51 g
Tuky10 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu