
Zdravá ovsená kaša “Baklava”
Ovsená kaša na spôsob dezertu? To musíte vyskúšať. Rada si na raňajky pripravujem rôzne ovsené kaše, avšak táto má u mňa špeciálne miesto. Baklavu totiž zbožňujem a táto kaša mi ju úplne pripomína - skrýva v sebe totiž úžasnú kombináciu vlašských orechov, pistácií, medu, citrónovej kôry a korenia. A poviem to aj na rovinu: dezerty na raňajky v zdravej verzii proste milujem :)
A ak je na vás klasická baklava príliš sladká, nemusíte sa báť - táto ovsená kaša má príjemnú sladkú chuť, takže si pri nej užijete chute baklavy bez zbytočne obrovského množstva medu a cukru. Navyše je táto zdravá ovsená kaša bez mlieka a bez lepku.
No a v prípade, že si ju chcete pripraviť vo vegan verzii, stačí nahradiť med napríklad javorovým sirupom.
Jedna dávka tejto krémovej kaše je poriadne veľká, nutrične hodnotná a som si aj istá, že vás dobre zasýti na celé dopoludnie. Jej krémovosť spočíva v pomalšom varení vločiek na miernom až slabšom plameni.
Ak ste priaznivcom baklavy aspoň tak ako ja, určite si na tejto odľahčenej verzii v podobe ovsenej kaše pochutíte. Inšpirácií na zdravé raňajkové kaše nie je nikdy dosť, preto si tento recept nezabudnite uložiť a keď ho vyskúšate, určite mi do komentára napíšte, ako vám táto verzia chutila.
Ingrediencie
- 3 HR vody
- 1 HR ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 50g hrozienok
- 2-3 PL medu (odporúčam tento)
- 1 ČL škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1/5 ČL perníkového korenia
- 1 PL šťavy z citróna
- 1 ČL kôry z citróna
- 1/4 HR vlašských orechov (odporúčam tieto)
- 30g pistácií
Postup
- V hrnci necháme prevrieť vodu a následne do nej vysypeme ovsené vločky.
- Tie necháme variť na miernom plameni zhruba 10 minút, pričom ich občasne premiešame.
- Ak je už väčšina vody odparená, plameň znížime na veľmi slabý a vločky varíme dovtedy, kým sa do nich voda úplne nevstrebe (zhruba ďalších 10 minút). Ak má niekto radšej mokrejšiu kašu, môže vločky odstaviť skôr.
- Po uvarení kaše do nej vmiešame všetky ostatné suroviny a osladíme medom podľa chuti.
- Kašu podávame ešte teplú, no je výborná aj za studena.

Čas prípravy | 25 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 465 KCal | |
Sacharidy | 64 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Tuky | 20 g |