Fit Recepty
Sleduj ma
Pečený falafel s hummusom

Pečený falafel s hummusom

Pečený falafel s hummusom je vynikajúce vegánske jedlo, na ktorom si pochutí snáď každý, bez ohľadu na to, či ste vegán alebo nie. Je to zdravý recept, ktorý sa oplatí skúsiť. A ten krémový domáci hummus, mňam!

Falafel sa klasicky zvykne pripravovať vyprážaný vo fritéze. Keďže si ho však chceme, ako inak, pripraviť vo fit podobe, musela som staviť na pečenie. Falafel bez vyprážania bol tiež veľmi chutný, aj keď vás musím varovať, že oproti tomu vyprážanému je o čosi suchší. No aj napriek tomu vám ho odporúčam vyskúšať. Bol výborný a najlepšie chutí čerstvo upečený.

Tento pečený falafel s hummusom najradšej podávam ako zdravú večeru či obed. Je to nutrične hodnotné jedlo plné širokého spektra vitamínov a minerálov. Na tomto jedle mám mimo fantastickej chuti najradšej to, že na obe časti receptu - falafel aj hummus potrebujete takmer rovnaké suroviny, ktoré sú bežne dostupné. Jediný zádrheľ môže vzniknúť pri tahini paste. Tahini pastu nájdete v každom veľkom supermarkete alebo v bio potravinách.

A kto by nemiloval dobrý hummus? Verím tomu, že snáď len ten, kto mu pre jeho nevábne meno doteraz odolával. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí hummus ešte neskúšali, určite si ho poďte pripraviť. Som si istá, že podľa tohto receptu si ho zamilujete. Domáci hummus si viete prispôsobiť podľa svojich chutí. Vyskúšajte teda najprv tento recept nasledovať do detailu a ak chcete, ďalší pokus môžete experimentovať a upraviť si pomer jednotlivých surovín podľa seba, prípadne aj niečo pridať.

A aby som nezabudla, k tomuto voňavému pečenému falafelu s hummusom sa nesmierne hodí aj ohriata celozrnná pita a fermentovaná zelenina či kyslá kapusta. Tak teda dobrú chuť!

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).

Ingrediencie

  • Na falafel:
  • 500 g uvareného cíceru
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL múky (špaldovej, pšeničnej alebo pohánkovej)
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL soli
  • hrsť čerstvého koriandru
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 PL olivového oleja odporúčam tento
  • voda (v prípade potreby)
  • Na hummus:
  • 400 g uvareného cíceru
  • šťava z 1 citróna
  • 100 g tahini pasty
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2-4 PL vody

Postup

  1. Najskôr si pripravíme falafel. Všetky suroviny na falafel (okrem vody) dáme do sekáčika potravín a rozmixujeme ich čo najviac dohladka. Vodu pridáme podľa potreby, ak je cesto príliš tuhé.
  2. Z hotového cesta vytvoríme rukou malé guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
  3. Falafel pečieme 25-30 minút pri 190 stupňoch do zlatista.
  4. Medzičasom si pripravíme hummus.
  5. Všetky suroviny na hummus dáme takisto do sekáčika potravín, prípadne do iného výkonného mixéra a rozmixujeme ich dohladka. Vodu pridávame podľa potreby, aby sme dosiahli požadovanú hustotu.
  6. Hotový falafel podávame spolu s hummusom. Najlepšie chutí čerstvo upečený.
  7. Jedlo môžeme doplniť aj o kyslú kapustu, fermentovanú zeleninu a celozrnnú pitu.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU v predpredajovej cene).
Kúpiť knihu
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal579 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina15 g
Bielkoviny17 g
Tuky30 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu