
Pečený karfiól v cestíčku
Chutný a zdravý pečený karfiól v cestíčku s pikantnou paradajkovou omáčkou - salsou. Kto nemá rád pikantné, môže salsu vynechať (alebo vynechať chilli/ jalapenos v recepte) a karfiól servírovať s paradajkovým pretlakom, kvalitným kečupom alebo akoukoľvek inou obľúbenou omáčkou či dipom. Pečený karfiol je oveľa ľahší na žalúdok. Táto diétnejšia verzia si zároveň uchováva všetky chute a určite stojí za vyskúšanie.
Zabavte deti a zavolajte ich do kuchyne. Obaľovanie karfiolu ešte nikdy nebola taká zábava. V uzatvárateľnom sáčku si zmiešajte zvolenú múku so soľou a vhoďte doň kúsok karfiolu obaleného vo vajíčkach. Úloha pre deti - triasť sáčkom dovtedy, kým nebude karfiol obalený v múke. Urobte z toho súťaž, kto prvý karfiol obalí. Vďaka cícerovej múke si viete fit pečený karfiol v cestíčku pripraviť aj bez lepku.
Z nasledujúceho množstva vám výjdu 2 veľké alebo 4 menšie porcie. Pre rodiny odporúčam piecť rovno dvojitú dávku. Karfiol je vďaka pečeniu oveľa ľahšie stráviteľný ako jeho vyprážaná verzia, a preto po ňom nebudete mať ťažko na žalúdku. Pripravte si k nemu aj túto pikantnú salsu, prípadne si vyrobte dve - sladkú a pikantnú verziu. Dáte mi za pravdu, že k tomuto pečenému karfiolu pasuje úplne dokonale.
Ingrediencie
- 1 karfiól
- 2 vajcia
- 7 PL cícerovej múky (alebo ľubovoľnej inej, prípadne celozrnnej strúhanky) (odporúčam túto)
- 1/2 ČL morskej soli
- na salsu:
- 4 väčšie čerstvé paradajky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- šťava z 1 limetky (alebo 1/2 citrónu)
- soľ, čierne korenie
- chilli/ jalapenos (podľa chuti)
- čerstvý koriander alebo petržlen na ochutenie
Postup
- Karfiól rozoberieme na ružičky, opláchneme ho a obalíme z každej strany vo vyšľahaných vajíčkach.
- V uzatvárateľnom sáčku si zmiešame ľubovoľnú múku so soľou a vložíme doňho karfiól.
- Párkrát sáčkom zatrasieme a keď je karfiól z každej strany obalený múkou, opatrne ho vysypeme na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Karfiól pečieme 40 minút na 200 stupňoch.
- Medzičasom si pripravíme omáčku rozmixovaním všetkých ingrediencií na salsu dohladka.
Čas prípravy | 55 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 380 KCal | |
Sacharidy | 39 g | |
Vláknina | 17 g | |
Bielkoviny | 20 g | |
Tuky | 13 g |