Fit Recepty
Sleduj ma
Perfektný karfiol na indický spôsob

Perfektný karfiol na indický spôsob

Preneste sa na chvíľu vďaka svojej kuchyni do Indie a vyskúšajte tento chutný recept na karfiol na indický spôsob. Recept si pripravíte do 35 minút a tešiť sa môžete na perfektnú kombináciu exotických chutí. Ak máte takéto jedlá v obľube, tak isto neváhajte a poďte si recept pripraviť.

Karfiol v tomto šate získal úplne nové chute - ak ste tiež priaznivcom korenistých jedál, isto si prídete na svoje. Čo sa mi na tomto recepte veľmi páčilo je, že aj keď je bezmäsitý, je poriadne sýty a nutrične hodnotný. Karfiol na indický spôsob tak poskytne aj široké spektrum mikronutrientov a vlákniny. Ak by ste si chceli recept pripraviť v ešte diétnejšej verzii, môžete kokosové mlieko nahradiť light verziou. Použite však hustý typ mlieka z plechovky alebo malého kartóna, klasické tekuté kokosové mlieko bude príliš riedke a omáčku nezahustí.

Tento recept chutí dokonca ešte lepšie o deň-dva po dovarení, kedy karfiol nasiakne všetky koreniny z omáčky. Recept je tak ideálny na prípravu na pár dní dopredu. No a v prípade, že v ňom namiesto masla použijete olej, viete si tento karfiol na indický spôsob pripraviť vo vegánskej verzii.

V recepte som použila ryžu SOS Basmati, ktorá sa využíva práve v takýchto indických, či podobných exotických receptoch. Perfektne sa hodí ku kari. Keďže neobsahuje toľko škrobu ako iné typy ryže, tak sa po dovarení nelepí a jej zrnká ostávajú oddelené. Pred varením sa ryža odporúča prepláchnuť, aby sa zbavila väčšiny škrobu. Pre tento recept bola ryža basmati z chuťového hľadiska ideálna.

U nás doma tento karfiol v indickom šate zožal veľkú pochvalu, pretože takéto korenisté a výrazné jedlá milujeme. Kto z vás sa chystá recept vyskúšať?

Ingrediencie

  • 1 väčší karfiol
  • 400 ml kokosového mlieka (hustý typ - z plechovky alebo kartóna)
  • 400 g lúpaných, sekaných paradajok
  • 250 g ryže SOS Basmati (odporúčam túto)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla (alebo oleja)
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL korenia garam masala
  • 1 ČL kari korenia
  • 1/4 ČL kurkumy
  • 1 ČL soli
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Karfiol umyjeme, rozoberieme na malé ružičky a poukladáme ho na plech vystlatý papierom na pečenie.
  2. Karfiol pečieme 10 minút pri 220 stupňoch.
  3. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou, zalejeme ju dvojnásobným objemom vody, osolíme podľa chuti a varíme do mäkka (zhruba 13 minút).
  4. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle (alebo oleji) osmažíme nasekanú cibuľu.
  5. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku, koreniny, nastrúhaný zázvor, soľ a minútu miešame.
  6. Potom do hrnca pridáme kokosové mlieko, lúpané paradajky a omáčku necháme prevrieť.
  7. Po prevretí odporúčam omáčku rozmixovať pomocou tyčového mixéra dohladka.
  8. Potom do vriacej omáčky pridáme upečený karfiol a 5 minút ho ešte varíme.
  9. Hotový karfiol s omáčkou podávame spolu s uvarenou ryžou a jedlo napokon dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal513 KCal
Sacharidy64 g
Vláknina8 g
Bielkoviny12 g
Tuky21 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu