
Perfektný karfiol na indický spôsob
Preneste sa na chvíľu vďaka svojej kuchyni do Indie a vyskúšajte tento chutný recept na karfiol na indický spôsob. Recept si pripravíte do 35 minút a tešiť sa môžete na perfektnú kombináciu exotických chutí. Ak máte takéto jedlá v obľube, tak isto neváhajte a poďte si recept pripraviť.
Karfiol v tomto šate získal úplne nové chute - ak ste tiež priaznivcom korenistých jedál, isto si prídete na svoje. Čo sa mi na tomto recepte veľmi páčilo je, že aj keď je bezmäsitý, je poriadne sýty a nutrične hodnotný. Karfiol na indický spôsob tak poskytne aj široké spektrum mikronutrientov a vlákniny. Ak by ste si chceli recept pripraviť v ešte diétnejšej verzii, môžete kokosové mlieko nahradiť light verziou. Použite však hustý typ mlieka z plechovky alebo malého kartóna, klasické tekuté kokosové mlieko bude príliš riedke a omáčku nezahustí.
Tento recept chutí dokonca ešte lepšie o deň-dva po dovarení, kedy karfiol nasiakne všetky koreniny z omáčky. Recept je tak ideálny na prípravu na pár dní dopredu. No a v prípade, že v ňom namiesto masla použijete olej, viete si tento karfiol na indický spôsob pripraviť vo vegánskej verzii.
V recepte som použila ryžu SOS Basmati, ktorá sa využíva práve v takýchto indických, či podobných exotických receptoch. Perfektne sa hodí ku kari. Keďže neobsahuje toľko škrobu ako iné typy ryže, tak sa po dovarení nelepí a jej zrnká ostávajú oddelené. Pred varením sa ryža odporúča prepláchnuť, aby sa zbavila väčšiny škrobu. Pre tento recept bola ryža basmati z chuťového hľadiska ideálna.
U nás doma tento karfiol v indickom šate zožal veľkú pochvalu, pretože takéto korenisté a výrazné jedlá milujeme. Kto z vás sa chystá recept vyskúšať?
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 1 väčší karfiol
- 400 ml kokosového mlieka (hustý typ - z plechovky alebo kartónu)
- 400 g lúpaných, sekaných paradajok
- 250 g ryže SOS Basmati (odporúčam túto)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla (alebo oleja)
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL korenia garam masala
- 1 ČL kari korenia
- 1/4 ČL kurkumy
- 1 ČL soli
- petržlenová vňať
Postup
- Karfiol umyjeme, rozoberieme na malé ružičky a poukladáme ho na plech vystlatý papierom na pečenie.
- Karfiol pečieme 10 minút pri 220 stupňoch.
- Ryžu prepláchneme pod studenou vodou, zalejeme ju dvojnásobným objemom vody, osolíme podľa chuti a varíme do mäkka (zhruba 13 minút).
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom masle (alebo oleji) osmažíme nasekanú cibuľu.
- Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku, koreniny, nastrúhaný zázvor, soľ a minútu miešame.
- Potom do hrnca pridáme kokosové mlieko, lúpané paradajky a omáčku necháme prevrieť.
- Po prevretí odporúčam omáčku rozmixovať pomocou tyčového mixéra dohladka.
- Potom do vriacej omáčky pridáme upečený karfiol a 5 minút ho ešte varíme.
- Hotový karfiol s omáčkou podávame spolu s uvarenou ryžou a jedlo napokon dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 518 KCal | |
Sacharidy | 69 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 13 g | |
Tuky | 21 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez laktózyBez vajecObed a večera bez múkyVegánske obedy a večereBezvaječné recepty na obed a večeruDiétne recepty s ryžou na chudnutieZdravé veganske zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.