
Pohánkové halušky s jogurtovo-šampiňónovou omáčkou
Vyskúšajte si na obed pripraviť tieto chutné a zdravé bezlepkové pohánkové halušky s jogurtovo-šampiňónovou omáčkou. Omáčka je diétnejšia ako klasická krémová šampiňónová omáčka, no na chuti jej to naozaj neuberá. Spolu s pohánkovými haluškami chutí priam dokonale.
Halušky sú často démonizované jedlo v oblasti zdravej výživy, no nemusí to byť pravidlom. Ak si ich uvaríme napríklad zo zdravej pohánkovej múky, získame tak zdravý variant halušiek, dokonca úplne bez lepku, plný vitamínov a minerálov na čele s rutínom, vďaka ktorému je pohánka obľúbenou potravinou u mnohých z nás. Snáď najväčšími benefitmi ktoré ponúka je, že pomáha zvyšovať pružnosť ciev, čistiť krv a znížiť cholesterol. A v podobe múky sa z nej dajú pripraviť aj takéto chutné jedlá.
Tieto pohánkové halušky sú bohaté na bielkoviny, komplexné sacharidy a vlákninu. Dobre vás zasýtia na niekoľko hodín, no nespôsobia pocit ťažkosti v žalúdku. Namiesto smotany som v recepte použila biely jogurt, vďaka ktorému dosiahneme nižší obsah tuku a kalórií v jedle. Jogurt by mal mať ideálne cez 3% tuku, aby sa v omáčke nezrazil.
Skúste vymeniť klasické halušky za túto fit verziu. Pripravte si tieto zdravé a chutné pohánkové halušky s jogurtovo-šampiňónovou omáčkou na obed alebo večeru, som si istá, že ich chuť si zamilujete.
Ingrediencie
- 250g pohánkovej múky (odporúčam túto)
- 200ml vody
- 1/2 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- na omáčku:
- 300g šampiňónov
- 200g kvalitnej šunky
- 100g bieleho jogurtu
- 50g strúhaného syra
- 1 cibuľa
- 1 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1/2 ČL morskej soli (odporúčam túto)
- bazalka
Postup
- V miske si rozmiešame pohánkovú múku s morskou soľou a vodou.
- V prípade, že je cesto príliš husté, môžeme priliať viac vody alebo ak je cesto riedke, pridáme pár lyžíc pohánkovej múky.
- Hotové cesto nahádžeme pomocou haluškovača do vriacej vody a halušky varíme dokým nevyplávajú na povrch.
- Následne halušky precedíme a opláchneme.
- V menšom hrnci si na lyžičke oleja opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme umyté a nakrájané šampiňóny a za občasného miešania ich dusíme 10 minút.
- Následne do hrnca pridáme nakrájanú šunku, nastrúhaný syr, sójovú omáčku, soľ a bazalku.
- Hrniec odstavíme z tepla a ako posledný do omáčky zamiešame biely jogurt.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 493 KCal | |
Sacharidy | 70 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 30 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéBez vajecObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.