
Polentový nákyp s baklažánom
Polentový nákyp s baklažánom je jedno z mojich obľúbených fit jedál. Polenta je vlastne kukuričná kaša, veľmi obľúbená napríklad v Taliansku či na Balkáne. Môžete si ju pripraviť na milión spôsobov, no práve tento recept na nákyp s baklažánom je u nás obľúbený. Baklažánová zmes v spojení s jemnou polentou a zapečeným syrom na vrchu je hotová delikatesa.
Baklažán je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangán a meď. Pred varením ho nešúpte, iba poriadne umyte, najcennejšie látky sa totiž ukrývajú práve v jeho šupke. V kombinácii s paradajkovou omáčkou vám isto učaruje.
Za zmienku stoja i nutričné hodnoty tohto jedla. Obsahuje pomerne veľa bielkovín a málo tukov a kalórií. Tento nákyp je nízkokalorický no sýty, a teda vhodný aj na chudnutie či pri diétach. Kto ešte polentu neskúšal, rozhodne odporúčam pripraviť si tento fit recept s polentou na obed alebo na večeru. Podávať ho môžete s obľúbeným šalátom, olivami či inou zeleninou. Dobrú chuť!
1 hrnček = 250 ml
Ingrediencie
- 3/4 hrnčeka polenty (odporúčam túto)
- 3 hrnčeky vody
- 1 ČL morskej soli
- 1 väčší baklažán
- 400g paradajkového pyré
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 hrnčeka vody
- 1/2 ČL morskej soli
- cibuľové korenie
- 200g strúhanej mozzarelly
- čerstvá bazalka
Postup
- Polentu uvaríme v osolenej vode zhruba 15 minút do mäkka.
- V hlbokej panvici si zmiešame paradajkové pyré, prelisované strúčiky cesnaku, vodu, soľ, cibuľové korenie a na kocky nakrájaný baklažán.
- Zmes za občasného miešania varíme 15 minút, dokým baklažán nezmäkne.
- Po 15 minútach vylejeme baklažánovú zmes na spodok formy na pečenie.
- Túto vrstvu pokryjeme uvarenou polentou, čerstvou bazalkou a tú nakoniec posypeme strúhanou mozzarellou.
- Takto pripravený nákyp pečieme 10-15 minút pri 180 stupňoch.
- Po dopečení nákyp necháme 10 minút vychladnúť a následne ho môžeme nakrájať.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 295 KCal | |
Sacharidy | 31 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 17 g | |
Tuky | 9 g |