Fit Recepty
Sleduj ma
Polentový nákyp s baklažánom

Polentový nákyp s baklažánom

Polentový nákyp s baklažánom je jedno z mojich obľúbených fit jedál. Polenta je vlastne kukuričná kaša, veľmi obľúbená napríklad v Taliansku či na Balkáne. Môžete si ju pripraviť na milión spôsobov, no práve tento recept na nákyp s baklažánom je u nás obľúbený. Baklažánová zmes v spojení s jemnou polentou a zapečeným syrom na vrchu je hotová delikatesa.

Baklažán je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangán a meď. Pred varením ho nešúpte, iba poriadne umyte, najcennejšie látky sa totiž ukrývajú práve v jeho šupke. V kombinácii s paradajkovou omáčkou vám isto učaruje.

Za zmienku stoja i nutričné hodnoty tohto jedla. Obsahuje pomerne veľa bielkovín a málo tukov a kalórií. Tento nákyp je nízkokalorický no sýty, a teda vhodný aj na chudnutie či pri diétach. Kto ešte polentu neskúšal, rozhodne odporúčam pripraviť si tento fit recept s polentou na obed alebo na večeru. Podávať ho môžete s obľúbeným šalátom, olivami či inou zeleninou. Dobrú chuť!

1 hrnček = 250 ml

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.diel (kúpite tu).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 3/4 hrnčeka polenty (odporúčam túto)
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 väčší baklažán
  • 400g paradajkového pyré
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/2 ČL morskej soli
  • cibuľové korenie
  • 200g strúhanej mozzarelly
  • čerstvá bazalka
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Polentu uvaríme v osolenej vode zhruba 15 minút do mäkka.
  2. V hlbokej panvici si zmiešame paradajkové pyré, prelisované strúčiky cesnaku, vodu, soľ, cibuľové korenie a na kocky nakrájaný baklažán.
  3. Zmes za občasného miešania varíme 15 minút, dokým baklažán nezmäkne.
  4. Po 15 minútach vylejeme baklažánovú zmes na spodok formy na pečenie.
  5. Túto vrstvu pokryjeme uvarenou polentou, čerstvou bazalkou a tú nakoniec posypeme strúhanou mozzarellou.
  6. Takto pripravený nákyp pečieme 10-15 minút pri 180 stupňoch.
  7. Po dopečení nákyp necháme 10 minút vychladnúť a následne ho môžeme nakrájať.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal295 KCal
Sacharidy31 g
Vláknina6 g
Bielkoviny17 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu