Fit Recepty
Sleduj ma
Reisfleisch (nemecká ryža s mäsom)

Reisfleisch (nemecká ryža s mäsom)

Reisfleisch je recept pochádzajúci z Nemecka a v preklade znamená ryžové mäso. Mäso je v ňom pripravené na spôsob hustého paprikášu, ktorý sa napokon zmieša s uvarenou ryžou, ktorá krásne nasiakne omáčku a chute z mäsa.

Základ tohto receptu je paprika, odporúčam použiť mletú sladkú papriku, prípadne mix sladkej a štipľavej mletej papriky. V prípade záujmu pridajte do receptu aj čerstvý rozmarín, receptu dodá ešte väčší šmrnc. Takisto, ak vám alkohol a dodatočné kalórie z neho nerobia problém, môžete do omáčky k mäsu pridať aj za pohár bieleho suchého vína.

Reisfleisch odporúčam pripraviť s ryžou SOS Classic, ktorá má pre tento recept ideálnu štruktúru. Nezvyknem často pripravovať jedlá s bravčovým mäsom, no do tohto receptu je priam ideálne a robí ho šťavnatým. Ak však nie ste fanúšikom bravčového mäsa, pokojne ho môžete skúsiť vymeniť za hovädzie či morčacie mäso.

Ako prílohu k tomuto jedlu odporúčam podávať kyslejší uhorkový šalát, mňam.

Ingrediencie

  • 500 g bravčového karé (z pleca)
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 200 g ryže SOS Classic (odporúčam túto)
  • 500 ml vody alebo vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 ČL nového korenia
  • 1 ČL soli
  • pažítka
  • rozmarín (voliteľné)

Postup

  1. Ryžu poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou.
  2. Následne ryžu zalejeme s 500 ml vody alebo vývaru, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na miernom plameni, pokým neabsorbuje všetku tekutinu.
  3. V druhom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita.
  4. Potom pridáme papriku a párkrát premiešame.
  5. Následne do hrnca pridáme na malé kúsky nakrájané mäso a restujeme ho na silnom plameni približne 3 minúty, aby sa z každej strany zatiahlo.
  6. Pridáme bobkové listy, nové korenie, paradajkový pretlak, premiešame a mäso dusíme prikryté približne 30 minút. Mäso občas premiešame a ak je to potrebné, podlejeme trochou vody.
  7. Potom k mäsu primiešame aj prelisované strúčiky cesnaku a varíme ho ešte 5 minút.
  8. Napokon zmiešame uvarenú ryžu s mäsom a do jedla pridáme aj nasekanú pažítku, prípadne i rozmarín.
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal570 KCal
Sacharidy44 g
Vláknina2 g
Bielkoviny25 g
Tuky32 g
...
Lucia Wagner
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu