
Rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom
Dokonale prepojené chute v tomto bezmäsitom jedle vás opäť raz presvedčia, že zelenina sa dá pripraviť aj hravo a chutne. Vyskúšajte toto chutné rozmarínové pšeno s dusenou mrkvou, červenou repou a parmezánom. Zachutí nie len vegetariánom, ale i priaznivcom zdravej stravy, športovcom či pri diéte, keďže obsahuje pomerne málo tuku, kalórií a zároveň je bohaté na vlákninu a mikronutrienty.
V prípade, že by ste si jedlo chceli pripraviť vo vegan verzii, stačí ak vynecháte parmezán. Na druhej strane si v prípade záujmu do jedla môžete pridať aj ugrilovaného lososa alebo tuniaka a navýšiť tak v jedle obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselín.
Cvikla je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov, má vysoký obsah kyseliny listovej, je pre naše telo aj zdravie úžasným pomocníkom a nakopne i náš imunitný systém a trávenie. Je tiež skvelým zdrojov dusičnanov a zlepšuje svalovú regeneráciu, čo ocenia najmä športovci.
Už jedna porcia tohto jedla obsahuje vysoké množstvo vlákniny a aj napriek tomu, že sa v nej nenachádza žiadne mäso, vás dobre zasýti. Vychutnajte si toto zdravé jedlo na obed alebo večeru, som si istá, že si pochutíte.
1 hrnček predstavuje 250 ml.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka pšena (alebo bulguru) (odporúčam toto)
- 3 hrnčeky vody
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- 1 PL sušeného rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 g mrkvy
- 700 g červenej repy
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 veľká cibuľa
- 50 g parmezánu
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1-2 ČL mletej červenej papriky
- horčičné semienka (voliteľné)
Postup
- Mrkvu a červenú repu očistíme a nakrájame na malé kúsky.
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom kokosovom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme koreniny, nakrájanú zeleninu, prípadne aj horčičné semienka a popražíme ich spolu približne 3 minúty.
- Zeleninu podlejeme s približne 150 ml vody, prikryjeme a necháme dusiť zhruba 35 minút, pričom ju občas premiešame.
- Pšeno premyjeme pod teplou vodou.
- V menšom hrnci si na miernom plameni uvaríme vo vode pšeno (prípadne bulgur) spolu so soľou, rozmarínom a prelisovanými strúčikmi cesnaku do mäkka (varíme ho 15-20 minút).
- Zelenina by mala byť mäkká približne po 35 minútach dusenia.
- Vtedy ju môžeme odstaviť z tepla a servírovať spolu s uvareným pšenom, posypané strúhaným parmezánom.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 540 KCal | |
Sacharidy | 77 g | |
Vláknina | 18 g | |
Bielkoviny | 19 g | |
Tuky | 11 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeBez vajecObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.