Fit Recepty
Sleduj ma
Rýchly pilaf s baklažánom, feniklom, kurkumou a jazmínovou ryžou

Rýchly pilaf s baklažánom, feniklom, kurkumou a jazmínovou ryžou

V prípade, že obľubujete zaujímavé jedlá s ryžou, recept na tento pilaf si isto uložte. Rýchly pilaf s baklažánom, feniklom, kurkumou a jazmínovou ryžou hýri exotickými chuťami a hotový je, ani sa nenazdáte.

Pilaf môžete servírovať ako ľahký obed, večeru, alebo ako prílohu k mäsu, či rybám. V tomto podaní ide o pomerne nízkokalorické jedlo, ktoré však dobre zasýti. Recept je dokonca vegánsky, ak namiesto medu použijete javorový sirup, či iné tekuté sladidlo.

V hlavnej úlohe sa v tomto recepte predvedie baklažán, aromatická jazmínová ryža a svojský fenikel. Z receptu určite nevynechajte ani chrumkavé oriešky - vynikajúce budú buď mandle, alebo píniové oriešky. Jazmínová ryža od SOS krásne dopĺňa exotické chute tohto jedla a tiež ho nádherne prevonia, na tento recept je tak ideálna.

Pilaf je v klasickej verzii ryžové jedlo, v ktorom sú zrnká ryže oddelené, teda nelepia sa. V tejto verzii však rozvarený baklažán zabezpečí prepojenie surovín. Ak by ste si pilaf chceli pripraviť v suchšej verzii, pokojne si baklažán orestujte bokom na panvici na lyžičke oleja a vmiešajte ho do ryže až ku koncu.

Poďte si pripraviť tento chutný pilaf s baklažánom, verím, že si pochutíte.

Ingrediencie

  • 230 g jazmínovej ryže SOS (odporúčam túto)
  • 500 ml vody
  • 2 menšie baklažány
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 feniklu
  • 2 červené cibule
  • 1-2 PL olivového oleja
  • 1 PL medu alebo javorového sirupu
  • 50 g mandlí (alebo píniových orieškov)
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • čerstvé bylinky (petržlenová vňať/bazalka/kôpor)

Postup

  1. Na rozpálenom olivovom oleji vo väčšom hrnci orestujeme nasekanú červenú cibuľu s roztlačeným cesnakom do sklovita.
  2. Pridáme nadrobno nakrájaný baklažán, fenikel, premytú ryžu a zmes tri minúty restujeme.
  3. Potom ju zalejeme s 500 ml vody, osolíme a okoreníme.

Pilaf varíme pod pokrievkou približne 12 minút, pričom ho občas premiešame. V prípade potreby dolejeme ešte po troche vody.
  4. Ku koncu do neho vmiešame nasekané mandle, med, čerstvé bylinky a povaríme ho ešte 3-5 minút odokrytý, kým nie je ryža hotová.
  5. Pred servírovaním môžeme pilaf pokvapkať trochou olivového oleja.
Čas prípravy20 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal369 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina7 g
Bielkoviny9 g
Tuky10 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu