
Tradičná indická ryža ako príloha
Tiež obľubujete indickú kuchyňu? Ja ňou teda nikdy nepohrdnem a musím povedať, že ryža pripravovaná na indický spôsob mala pre mňa vždy isté čaro. Vyskúšala som niekoľko receptov, no žiaden ma neoslovil natoľko, ako tento. Táto tradičná indická ryža je chuťovo neskutočne dobrá a ideálna ako príloha k mäsu či zelenine pripravenej na indickej zmesi korenín.
Na prípravu tradičnej indickej ryže som použila ryžu SOS Basmati. Práve basmati ryža je typická pre indickú kuchyňu. Za mňa je to spolu s jazmínovou ryžou úplne najobľúbenejší druh ryže, ktorú používam - má aromatickú chuť a skvelú konzistenciu.
Recept na indickú ryžu odporúčam nasledovať presne podľa postupu, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Voliteľné suroviny však môžete v prípade nutnosti vynechať, nakoľko sú ťažšie dostupné a recept bude viac menej skvelý aj bez nich.
Poďte si spestriť prípravu ryže a pripravte si takúto tradičnú indickú ryžu, ktorá bude chutiť ako z reštaurácie.
Ingrediencie
- 1 hrnček (180 g) ryže SOS Basmati (odporúčam túto)
- 2 hrnčeky (500 ml) vody
- na varenie:
- 1 ks celá škorica
- 2 ks badián
- 2 ks celý kardamóm
- 1 ČL soľ
- štipka šafránu (voliteľné)
- na opekanie:
- 1 PL olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 ČL čili kúskov
- 1/3 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletej rasce
- 2 ČL tmavých horčičných semienok alebo čierneho sezamu (voliteľné)
Postup
- Ryžu prepláchneme a namočíme do vody na 30 minút.
- Potom ju zbavíme vody, zalejeme s 500 ml vody, pridáme do nej soľ a všetky koreniny na varenie.
- Ryžu varíme odokrytú na miernom plameni približne 10 minút.
- Po dovarení z ryže vyberieme celé koreniny.
- Po dovarení ryže si v hlbokej panvici na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu s pretlačenými strúčikmi cesnaku.
- Potom pridáme kurkumu, čili, rascu, horčičné semienka alebo sezam a 30 sekúnd restujeme.
- Napokon pridáme uvarenú ryžu do panvice a za častého miešania ju opekáme na silnom plameni približne 3 minúty.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 198 KCal | |
Sacharidy | 37 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 4 g |