
Zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke
Pripravte si toto chutné zeleninové jedlo - zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke, ktoré si môžete dopriať ako ľahký obed či večeru. Jedlo môžete doplniť napríklad aj o tuniaka, ugrilované tofu či kuracie mäso a stále si tak pripraviť nové variácie. Tento zeleninový recept je mimoriadne jednoduchý, zvládne ho naozaj každý.
Recepty s baklažánom u nás stále nie sú veľmi rozšírené, aj keď v skutku netuším prečo, keďže zatiaľ všetky ktoré som vyskúšala, boli vynikajúce. Základ tohto zapekaného zeleninového jedla je veľmi jednoduchý - stačí vrstviť nakrájané plátky cukety a baklažánu s paradajkovou omáčkou a syrom, to je naozaj všetko. V recepte použijeme syr ricotta a tiež strúhanú mozzarellu. Ideálne sa spolu dopĺňajú. Gurmáni si môžu jedlo pri servírovaní doplniť aj o tretí druh syra, a to strúhaný parmezán - je to lahôdka.
Toto jednoduché jedlo so zapekaným baklažánom a cuketou si môžete doplniť napríklad aj o tieto zdroje bielkovín - tofu, tuniak či kuracie mäso. A ak náhodou práve neviete zohnať baklažán, pokojne si môžete recept zhotoviť len s použitím cukety. Nutričné hodnoty sú vypočítané bez voliteľných surovín.
Pripravte si tieto jednoduché zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke aj vy, verím, že si pochutíte :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 500 g paradajkového pyré
- 1 väčší baklažán
- 2 menšie cukety
- oregano alebo bazalka (podľa chuti)
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g ricotty (s nízkym obsahom tuku)
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 1 ČL soli
- voliteľné suroviny:
- tuniak (odporúčam tento)
- tofu
- kuracie mäso
Postup
- V miske spolu rozmiešame paradajkové pyré spolu s prelisovanými strúčikmi cesnaku, soľou a oreganom či bazalkou.
- Baklažán a cukety umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- Na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 30x25 cm) poukladáme prvú vrstvu pripravenej zeleniny.
- Na plátky rozotrieme tenkú vrstvu paradajkovej omáčky.
- Paradajkovú omáčku posypeme buď strúhaným syrom alebo malými množstvami ricotty.
- Potom navrstvíme opäť nakrájanú zeleninu, paradajkovú omáčku a striedame strúhaný syr s ricottou.
- Pokračujeme, kým sa nám neminú všetky suroviny. Posledná vrstva by mala byť paradajková omáčka posypaná syrom.
- Navrstvené jedlo pečieme prikryté alobalom pri 200 stupňoch počas 30 minút. Potom ho odokryjeme a pečieme ešte 15 minút.
- Jedlo môžeme podávať posypané strúhaným parmezánom.
Čas prípravy | 60 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 220 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 16 g | |
Tuky | 9 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínVegetariánskeBez vajecCuketaObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruCuketové recepty s vysokým obsahom bielkovínDiétne recepty s cuketou na chudnutieFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.