Fit Recepty
Sleduj ma
Zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke

Zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke

Pripravte si toto chutné zeleninové jedlo - zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke, ktoré si môžete dopriať ako ľahký obed či večeru. Jedlo môžete doplniť napríklad aj o tuniaka, ugrilované tofu či kuracie mäso a stále si tak pripraviť nové variácie. Tento zeleninový recept je mimoriadne jednoduchý, zvládne ho naozaj každý.

Recepty s baklažánom u nás stále nie sú veľmi rozšírené, aj keď v skutku netuším prečo, keďže zatiaľ všetky ktoré som vyskúšala, boli vynikajúce. Základ tohto zapekaného zeleninového jedla je veľmi jednoduchý - stačí vrstviť nakrájané plátky cukety a baklažánu s paradajkovou omáčkou a syrom, to je naozaj všetko. V recepte použijeme syr ricotta a tiež strúhanú mozzarellu. Ideálne sa spolu dopĺňajú. Gurmáni si môžu jedlo pri servírovaní doplniť aj o tretí druh syra, a to strúhaný parmezán - je to lahôdka.

Toto jednoduché jedlo so zapekaným baklažánom a cuketou si môžete doplniť napríklad aj o tieto zdroje bielkovín - tofu, tuniak či kuracie mäso. A ak náhodou práve neviete zohnať baklažán, pokojne si môžete recept zhotoviť len s použitím cukety. Nutričné hodnoty sú vypočítané bez voliteľných surovín.

Pripravte si tieto jednoduché zapekané baklažánové a cuketové plátky v paradajkovo-syrovej omáčke aj vy, verím, že si pochutíte :)

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Ingrediencie

  • 500 g paradajkového pyré
  • 1 väčší baklažán
  • 2 menšie cukety
  • oregano alebo bazalka (podľa chuti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g ricotty (s nízkym obsahom tuku)
  • 100 g strúhanej mozzarelly
  • 1 ČL soli
  • voliteľné suroviny:
  • tuniak (odporúčam tento)
  • tofu
  • kuracie mäso

Postup

  1. V miske spolu rozmiešame paradajkové pyré spolu s prelisovanými strúčikmi cesnaku, soľou a oreganom či bazalkou.
  2. Baklažán a cukety umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  3. Na spodok zapekacej formy (s rozmermi okolo 30x25 cm) poukladáme prvú vrstvu pripravenej zeleniny.
  4. Na plátky rozotrieme tenkú vrstvu paradajkovej omáčky.
  5. Paradajkovú omáčku posypeme buď strúhaným syrom alebo malými množstvami ricotty.
  6. Potom navrstvíme opäť nakrájanú zeleninu, paradajkovú omáčku a striedame strúhaný syr s ricottou.
  7. Pokračujeme, kým sa nám neminú všetky suroviny. Posledná vrstva by mala byť paradajková omáčka posypaná syrom.
  8. Navrstvené jedlo pečieme prikryté alobalom pri 200 stupňoch počas 30 minút. Potom ho odokryjeme a pečieme ešte 15 minút.
  9. Jedlo môžeme podávať posypané strúhaným parmezánom.
Kniha Obedy a večere
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Kúpiť knihu
Čas prípravy60 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal220 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina6 g
Bielkoviny16 g
Tuky9 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu