Banana bread (banánový chlieb) som piekla už nespočetne veľakrát. Obľubujem ho najmä v nedeľu na raňajky, ale aj ako pohostenie pre hostí, či sladkú bodku po všednej večeri. Keďže rada experimentujem, skúšala som ho upiecť už snáď na 20 rôznych spôsobov, a preto môžem s určitosťou povedať, že tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty na banana bread.
Tento zdravý banánový chlieb neobsahuje rafinovaný cukor ani pšeničnú múku a poľahky si ho dokážete upiecť aj v bezlepkovej verzii - na prípravu použite bezlepkovú ovsenú múku. Navyše obsahuje ingrediencie, ktoré sa mi zvyčajne povaľujú doma na poličke bez ohľadu na to, či som sa ho chystala piecť, alebo nie. Je to ideálny recept na zbavenie sa starších, prezretých banánov.
Tip: Ak by ste chceli znížiť množstvo oleja použitého v recepte, môžete 1/2 množstva kokosového oleja nahradiť s jablkovým pyré.
Okrem kúskov čokolády sa do banánového chlebíka hodia aj sušené brusnice, kúsky orieškov, plátky kokosu, prípadne aj mrazom sušené ovocie (kúpite tu) . Podávať ho môžete napríklad aj s ovocím alebo potretý orechovým maslom. Prispôsobte si ho tak jednoducho podľa seba.
V chladničke vám navyše vydrží aj 5 dní, v mrazničke približne 3 mesiace. Tak čo, vyskúšate ho aj vy? Tú vláčnu, mäkkú textúru si nemožno nezamilovať!
Nezabúdajte, 1 hrnček používaný v receptoch má objem 250 ml.