
Zmrzlina zo sladkého zemiaku s ovsenými čoko guličkami
Chutná a zdravá zmrzlina zo sladkého zemiaku sladená datľami, doplnená o ovsené čoko guľky. Osvieži, zasýti, uspokojí chute na sladké a dodá Vám množstvo vitamínov a minerálov.
Určite ste postrehli, že zo sladkého zemiaku sa dajú vykúzliť aj rôzne sladké jedlá, vrátane dezertov. No mali ste už niekedy zmrzlinu zo sladkých zemiakov? Ak nie, je na čase to zmeniť! Táto fit zmrzlina poteší lahodnou chuťou, ale tiež vysokým obsahom vitamínov a minerálov, zároveň aj vlákniny, čo vám len tak hocaká iná zmrzlina sľúbiť nemôže. Pochváliť sa dokonca môže aj nízkym obsahom tuku, čo je bežne pri zmrzline takisto nevídanou vlastnosťou. Zmrzlina je bez cukru, sladená datľami. Ovsené guličky sú zase osladené trochou medu. Do zmrzliny si môžete pridať aj proteínový prášok (najlepšie vanilkový), vďaka čomu bude ešte krémovejšia a zvýšite v nej tak množstvo bielkovín. Jedna porcia zmrzliny je dosť veľká a sýta a ako som už spomenula, bohatá na množstvo živín, na čele s vitamínom A.
Batátová zmrzlina je zdravá a jednoduchá na prípravu a odporúčam podávať ju aj s týmito nepečenými ovsenými čoko guličkami, ktoré sa chuťovo perfektne dopĺňajú.
Ingrediencie
- 250g (2 menšie kusy) sladkých zemiakov
- 1 hrnček mlieka
- 30g datlí (odporúčam tieto)
- štipka škorice
- odmerka proteínového prášku (voliteľné) (odporúčam tento)
- na guličky:
- 70g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 40g kešu orechov (odporúčam tieto)
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 2 PL jablkového pyré
- 20g kúskov tmavej čokolády (odporúčam túto)
- štipka škorice (odporúčam túto cejlónsku)
Postup
- Sladké zemiaky položíme na plech a upečieme ich domäkka na 200 stupňoch. Zemiaky veľké ako päsť stačí piecť 30 minút, väčšie aj 45 minút.
- Upečené zemiaky necháme vychladnúť a potom ich prekrojíme, vydlabeme vnútro ktoré vidličkou roztlačíme na kašu a uložíme ho do uzatvárateľnej nádoby.
- Do nádoby pridáme aj mlieko a zmes dáme aspoň na 5 hodín zamraziť.
- V mixéri si rozmixujeme ovsené vločky, kešu orechy, med, škoricu a jablkové pyré čo najviac dohladka.
- Nakoniec pridáme čokoládové kúsky a z hmoty tvarujeme malé guličky. Tie skladujeme v chladničke až do servírovania zmrzliny.
- Zamrznutú zmes pred servírovaním vyberieme z mrazničky, necháme 5 minút rozmraziť a nakoniec ju rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami na zmrzlinu do hladka. Ak to ide veľmi ťažko, pridáme do mixéra trocha čerstvého mlieka.
- Ak vám prekáža chuť sladkého zemiaku, odporúčam pridať aj odmerku proteínového prášku.
- Zmrzlinu naservírujeme do misiek, dozdobíme guličkami a ihneď podávame.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 195 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 3 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkotučnéVegetariánskeZdravé dezertyBez vajecOvsené vločkyNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahom vlákninyZdravé dezerty s ovsenými vločkamiNízkotučný snackFit recepty s ovsenými vločkami a vysokým obsahom vlákninyNízkotučné ovsené recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.