
Zdravý brokolicový šalát s hrozienkami a mandľami
Prisahám, že toto je ten najlepší brokolicový šalát, aký som kedy jedla. Prvýkrát som ho v originálnej verzii ochutnala počas vianočnej hostiny v Dánsku, kde je akýmsi tradičným receptom. Avšak ja som si ho prerobila do zdravšej a diétnejšej verzie (ako inak) a sľubujem vám, že mu to na chuti vôbec neubralo.
Surovej brokolice sa určite nebojte, je úžasne chrumkavá a podľa môjho skromného názoru chutí takto oveľa lepšie ako uvarená či udusená brokolica. No a v spojení s ostatnými surovinami z tohto šalátu a jednoduchým jogurtovým dressingom je priam neodolateľná. Vyskúšajte tento sladkastý zdravý brokolicový šalát raz a presvedčte sa o tom sami.
Ako už pri mojich receptoch býva zvykom, ani tento nie je náročný na prípravu a zvládnete si ho pripraviť do 10 minút aj s očistením zeleniny. Tento fit šalát môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k mäsu či rybe. Čo je ďalšie plus, nájdete v ňom vysoký obsah bielkovín. Uvidíte, že zachutí celej rodine.
A prečo je vlastne brokolica tak zdravá a odporúča sa jesť ju surovú?
Brokolica je vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok, ktoré neutralizujú karcinogénne látky a odstraňujú ich z tela. Najvhodnejšie je konzumovať brokolicu surovú, vtedy si zachováva všetky dôležité vitamíny a enzýmy. Jedna šálka obsahuje viac ako 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, 288 miligramov draslíka, 43 miligramov vápnika, 81 miligramov vitamínu C a navyše foláty, horčík, fosfor, betakarotén, vitamín A, luteín aj zeaxatín.
Ingrediencie
- 200g bieleho gréckeho jogurtu
- 1/3 červenej cibule
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť hrozienok (odporúčam tieto)
- hrsť mandlí (prípadne iných orieškov) (odporúčam tieto)
- 2 PL medu (odporúčam tento)
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 300g čerstvej, surovej brokolice
Postup
- V mise si zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a sladidlom (medom).
- Pridáme čerstvú, umytú, nakrájanú brokolicu (neparíme, nevaríme), nadrobno nasekanú cibuľu a všetky ostatné ingrediencie.
- Šalát poriadne zamiešame a následne ho dáme aspoň na 1-2 hodiny do chladničky.

Čas prípravy | 10 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 294 KCal | |
Sacharidy | 34 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 13 g |