Fit Recepty
Sleduj ma
Chod
Preferencie
Alergény
Surovina
Fit Recepty
Sleduj ma
Cuketovo-šošovicový prívarok s mrkvou

Cuketovo-šošovicový prívarok s mrkvou

V prípade, že obľubujete prívarky, na tomto cuketovo-šošovicovom prívarku s mrkvou si určite pochutíte. Tento zdravý cuketový prívarok je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, nenáročný na suroviny a v neposlednom rade aj extrémne chutný. My sme si ho doma hneď obľúbili.

Zdôraznila by som aj jeho skvelé nutričné hodnoty - je nízkokalorický (má iba 265 kalórií na 1 veľkú porciu), vďaka červenej šošovici má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a aj napriek použitiu množstva zeleniny a šošovice si drží pomerne nízky obsah sacharidov. Nutričné hodnoty sú vypočítané iba pre prívarok, teda bez vajíčok, zemiakov a pečiva.

Ak máte práve chuť na jednoduché bezmäsité jedlo, určite vám odporúčam tento cuketovo-šošovicový prívarok vyskúšať. Je skvelý na obed, no vďaka svojim výborným nutričným hodnotám si ho môžete pokojne dopriať i na večeru.

Dúfam, že vám recept padne vhod a verím, že ho oceníte najmä v cuketovej sezóne, kedy jej je všade prebytok. Živinami nabitá cuketa sa dá skutočne použiť na milión spôsobov. Podporuje obranyschopnosť organizmu, účinne ho detoxikuje a túto vitamínovú bombu vaše telo veľmi ľahko strávi.

Tento chutný a jednoduchý prívarok môžeme podávať napríklad spolu s volským okom, celozrnným pečivom alebo zemiakmi. A ak ho vyskúšate, nezabudnite mi dať v komentári vedieť, ako vám chutilo :)

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké cukety
  • 200 g lúpanej červenej šošovice
  • 200 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
  • 200 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby)
  • 1-2 PL ľubovoľnej múky (alebo škrobu)
  • 1 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • štipka mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup

  1. Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme šošovicu, korenia, soľ, chvíľu zamiešame a zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody.
  3. Po približne 15 minútach k šošovici pridáme aj nahrubo nastrúhanú cuketu a mrkvu.
  4. Prívarok varíme, dokým zelenina úplne nezmäkne, zhruba 10 minút.
  5. Nakoniec do prívarku vmiešame aj prelisované strúčiky cesnaku a mlieko rozmiešané s múkou alebo škrobom.
  6. Prívarok necháme prevrieť a v prípade potreby ho ešte zalejeme mliekom, prípadne dohustíme múkou či škrobom.
  7. Prívarok podávame spolu s volským okom, celozrnným pečivom alebo zemiakmi.
Čas prípravy40 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty/ 1 porcia
KCal265 KCal
Sacharidy25 g
Vláknina17 g
Bielkoviny16 g
Tuky4 g
Ja som Lulu a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty. Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť zdravo a fit sa dá naozaj jednoducho, chutne a hravo. Tak poď nejakú dobrotu skúsiť tiež!
Lucia Wagner

Diskusia k receptu