
Cuketovo-šošovicový prívarok s mrkvou
V prípade, že obľubujete prívarky, na tomto cuketovo-šošovicovom prívarku s mrkvou si určite pochutíte. Tento zdravý cuketový prívarok je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, nenáročný na suroviny a v neposlednom rade aj extrémne chutný. My sme si ho doma hneď obľúbili.
Zdôraznila by som aj jeho skvelé nutričné hodnoty - je nízkokalorický (má iba 265 kalórií na 1 veľkú porciu), vďaka červenej šošovici má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a aj napriek použitiu množstva zeleniny a šošovice si drží pomerne nízky obsah sacharidov. Nutričné hodnoty sú vypočítané iba pre prívarok, teda bez vajíčok, zemiakov a pečiva.
Ak máte práve chuť na jednoduché bezmäsité jedlo, určite vám odporúčam tento cuketovo-šošovicový prívarok vyskúšať. Je skvelý na obed, no vďaka svojim výborným nutričným hodnotám si ho môžete pokojne dopriať i na večeru.
Dúfam, že vám recept padne vhod a verím, že ho oceníte najmä v cuketovej sezóne, kedy jej je všade prebytok. Živinami nabitá cuketa sa dá skutočne použiť na milión spôsobov. Podporuje obranyschopnosť organizmu, účinne ho detoxikuje a túto vitamínovú bombu vaše telo veľmi ľahko strávi.
Tento chutný a jednoduchý prívarok môžeme podávať napríklad spolu s volským okom, celozrnným pečivom alebo zemiakmi. A ak ho vyskúšate, nezabudnite mi dať v komentári vedieť, ako vám chutilo :)
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 2 stredne veľké cukety
- 200 g lúpanej červenej šošovice
- 200 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 200 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby)
- 1-2 PL ľubovoľnej múky (alebo škrobu)
- 1 ČL soli (odporúčam túto)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- štipka mletej rasce
- 2 strúčiky cesnaku
Postup
- Vo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme šošovicu, korenia, soľ, chvíľu zamiešame a zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody.
- Po približne 15 minútach k šošovici pridáme aj nahrubo nastrúhanú cuketu a mrkvu.
- Prívarok varíme, dokým zelenina úplne nezmäkne, zhruba 10 minút.
- Nakoniec do prívarku vmiešame aj prelisované strúčiky cesnaku a mlieko rozmiešané s múkou alebo škrobom.
- Prívarok necháme prevrieť a v prípade potreby ho ešte zalejeme mliekom, prípadne dohustíme múkou či škrobom.
- Prívarok podávame spolu s volským okom, celozrnným pečivom alebo zemiakmi.
Čas prípravy | 40 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 265 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 17 g | |
Bielkoviny | 16 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeBez vajecCuketaVajciaObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruRecepty na nízkotučné obedy a večereCuketové recepty s vysokým obsahom bielkovínDiétne recepty s cuketou na chudnutieBezlepkové recepty s vajíčkamiFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovín
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.