
Cuketový šalát s kukuricou a parmezánom
Dnes vám predstavím jednoduchý recept na šalát s cuketou. Tento teplý cuketový šalát s kukuricou a parmezánom môžete podávať ako ľahkú večeru, olovrant, alebo k nemu naservírujte aj vašu obľúbenú rybu či tuniaka a vychutnajte si ho ako zdravý obed.
Ja tento cuketovo-kukuričný šalát najradšej podávam ako zdravú prílohu k rybám - počas letných mesiacov je pre mňa táto kombinácia neodolateľná. Môžete ho však použiť napríklad aj ako náplň do pity, spolu s hummusom - je to tiež vynikajúca súhra chutí. Môj obľúbený recept na domáci hummus nájdete tu: Pečený falafel s hummusom .
V prípade potreby môžete parmezán v recepte zameniť za rovnaké množstvo lahôdkového droždia. Ak použijete veľkú cuketu zo záhradky, nezabudnite z nej predom vydlabať semiačka. Pri menších cuketách nám tento krok odpadá.
Ak tento cuketový šalát vyskúšate, určite mi napíšte, aký mal u vás doma úspech a tiež, s čím ste ho servírovali - budem sa tešiť na vaše inšpirácie.
Ingrediencie
- 1/4 ČL oregána, tymiánu
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 menšie cukety
- 200 g cherry paradajok
- 150 g kukurice
- šťava z 1 limetky/citróna
- 2 PL petržlenovej vňate
- 4 PL strúhaného parmezánu
- losos/tuniak (voliteľné) (odporúčam tento)
Postup
- V hlbokej panvici si rozohrejeme olivový olej a zľahka na ňom popražíme prelisovaný cesnak.
- K cesnaku pridáme nakrájanú cuketu, kukuricu, nakrájané cherry paradajky, oregáno, tymián, soľ, korenie a zeleninu varíme domäkka (zhruba 5 minút).
- Nakoniec do zeleniny vmiešame strúhaný parmezán, limetkovú šťavu a nasekanú petržlenovú vňať.
- Šalát môžeme podávať ako ľahkú večeru samostatne, prípadne ho doplniť o čerstvé ryby alebo tuniaka vo vlastnej šťave.

Čas prípravy | 10 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 135 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 5 g | |
Tuky | 6 g |