
Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke so zelerovými hranolkami
Pochutnajte si na tejto vynikajúcej dusenej treske s citrónovo-cesnakovou omáčkou a pečenými zelerovými hranolkami. Jedlo má vysoký obsah bielkovín a na druhej strane nízky podiel sacharidov a kalórií. Navyše je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, a to najmä: vitamíny B skupiny, selén, fosfor, mangán, horčík, niacín, kyselinu listovú a vitamíny E a A. Pre milovníkov rýb je tento recept perfektným tipom na zdravý a diétny obed alebo večeru.
Treska patrí pre svoje chuťové vlastnosti k jedným z najobľúbenejších druhov rýb, má nízku kalorickú hodnotu a je bohatá na Omega 3 mastné kyseliny. V prípade, že tresku neviete zohnať netrápte sa, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad lososom či lokálnym druhom rýb.
Domáce zelerové hranolky ako príloha zase hravo nahradia klasické zemiakové hranolky - sú dokonca pečené a nepotrebujete k nim ani veľké množstvo oleja. Jedlo má teda podstatne nižšiu kalorickú hodnotu a určite sa po ňom budete cítiť ľahko a fit :)
Táto dusená treska so zelerovými hranolkami je vynikajúca a určite ju odporúčam vyskúšať.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- Na rybu:
- 600g tresky
- 2 PL masla
- 1 citrón (šťava + kôra)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL horčice
- 1-2 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
- petržlenová vňať
- Na zelerové hranolky:
- 1kg zeleru
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL majoránky
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
Postup
- Zeler očistíme a nakrájame na tenšie hranolčeky.
- Vo veľkej miske si pripravíme marinádu na hranolky zmiešaním olivového oleja, korenín a soli.
- Následne do misky pridáme nakrájané hranolčeky a dôsledne ich v marináde obalíme.
- Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 40 až 50 minút pri 220 stupňoch do chrumkava, pričom ich po 20 minútach otočíme na druhú stranu.
- Medzičasom si v hlbokej panvici pripravíme tresku. Na rozpálené maslo pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu, citrónovú šťavu a kôru, sójovú omáčku a následne na panvicu poukladáme tresku.
- Panvicu zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minút na slabom plameni do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.
- Nakoniec rybu posypeme petržlenovou vňaťou.
- Rybu servírujeme s upečenými zelerovými hranolkami, poliatu vzniknutou omáčkou a môžeme ju doplniť aj o svieži šalát.
- Dobrú chuť! :)
Čas prípravy | 65 minút | |
Výdatnosť | 3 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 368 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 50 g | |
Tuky | 12 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovLososZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereRecepty s lososom bez múkyLow carb recepty s lososomNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.