
Fit mrkvové taštičky
Domáce mrkvové pečivo so slivkovou náplňou je odjakživa mojím obľúbeným. Tieto fit mrkvové taštičky predstavujú poupravený recept na tradičné mrkvové taštičky plnené slivkovým lekvárom. Vďaka pridanej cícerovej a celozrnnej múke obsahujú vyšší podiel bielkovín a vlákniny. Neobsahujú žiaden pridaný cukor ani stužený tuk.
Recept je veľmi jednoduchý a potešia aj jeho priaznivé nutričné hodnoty. Taštičky majú celkovo nízky obsah tuku (iba 3 g na 1 kus), keďže väčšina tuku ktorý by mal ísť do klasického receptu je v tomto recepte nahradená jablkovým pyré a banánmi. Lekvár si zase pripravíme jednoduchým rozvarením sušených sliviek a datlí, čím pečivu pridáme na sladkosti bez toho, aby sme do neho museli pridávať akýkoľvek cukor či med. A to je oproti klasickému receptu ďalšia obrovská výhoda - majú totiž nižší obsah sacharidov aj kalórií.
V prípade, že cícerovú múku doma nemáte, môžete ju nahradiť celozrnnou múkou, len dohliadnite na to, aby bolo cesto dostatočne hustej konzistenie a dalo sa ľahko vyvaľkať.
Vyskúšajte moje fit mrkvové taštičky napríklad ako víkendové raňajky či desiatu do práce a školy.
Ingrediencie
- 2 banány
- 5 PL jablkového pyré
- 250g cícerovej múky
- 320g celozrnnej múky (odporúčam túto)
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL roztopeného kokosového oleja (odporúčam tento)
- 250g mrkvy
- na lekvár:
- 50g sušených sliviek
- 4 datle (odporúčam tieto)
- 3PL vody
Postup
- Najskôr si pripravíme lekvár.
- Slivky, datle a vodu dáme do malého hrnca a necháme prevrieť.
- Hmotu občas premiešame a potlačíme vidličkou, aby sa suroviny prepojili do lekváru.
- Keď vznikne homogénna polopevná masa, lekvár odstavíme z tepla a necháme vychladnúť.
- V mixéri si spolu rozmixujeme mrkvu, banány a jablkové pyré a kokosový olej takmer dohladka.
- Hmotu následne vylejeme do misky, pridáme cícerovú múku, celozrnnú múku, prášok do pečiva a vytvoríme cesto.
- Ak sa vám bude zdať cesto príliš mäkké a ťahavé, pridajte ešte kúsok celozrnnej múky.
- Keď je cesto hovoté, po častiach ho natenko vyvaľkáme, pokrájame na štvorce a do každého do stredu nadávkujeme cca 1/2 lyžičky lekváru.
- Každý štvorec preložíme na polovicu do trojuholníka a vidličkou pozatláčame okraje.
- Mrkvové taštičky potom uložíme na papierom na pečenie vystlatý plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25-33 minút (v závislosti od veľkosti taštičiek a výkonnosti rúry). Ak ich príliš prepečiete, budú tvrdšie, preto ich už po 20-tich minútach pečenia pre istotu kontrolujte špajlou. Ak na nej neostane cesto, taštičky sú hotové.
- Najlepšie chutia teplé, takže je dobré ich pred podávaním ohriať.
Čas prípravy | 50 minút | |
Výdatnosť | 15 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 182 KCal | |
Sacharidy | 27 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 3 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeRaňajkyZdravé dezertyBez laktózyBez vajecFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické dezertyZdravé vegánske dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahom vlákninyRecepty na fitness snack s vysokým obsahom bielkovínNízkotučný snackFitness zeleninové recepty s vysokým obsahom bielkovínZdravé veganske zeleninové recepty
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.