
Gnocchi zo sladkých zemiakov s tvarohovým prelivom a malinami
Nezvyčajné, no fantastické spojenie chutí - vyskúšajte tieto zdravé gnocchi zo sladkých zemiakov s tvarohovým prelivom a malinami. Chutia ako batátové šúľance, no sú bez múky a bez pridaného cukru. Perfektný tip na to, ako využiť uvarené sladké zemiaky.
Ovsenú múku získate jednoducho pomletím alebo rozmixovaním ovsených vločiek v mixéri (odporúčam tento) . Tie obsahujú komplexné sacharidy s postupným uvoľňovaním a majú nízky glykemický index. Obsahujú veľa nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, vďaka ktorej prospievajú tráveniu, pomáhajú bojovať proti vysokému krvnému tlaku a zasýtia na dlhú dobu. Do dezertov a sladkých jedál sú tak ako stvorené.
Takéto zdravé gnocchi sú naozaj neodolateľné v spojení s týmto tvarohovým prelivom. Použiť môžete i ľubovoľné rastlinné mlieko (napríklad ovsené či mandľové) a pridaním mandľového masla posunúť celý recept na nový level. Maliny sú skvelou voľbou a vytvoria z vášho taniera hotové umelecké dielo.
Vyskúšajte tieto zdravé gnocchi zo sladkých zemiakov s tvarohovým prelivom a malinami napríklad ako sladké hlavné jedlo, isto si pochutíte. Z uvedeného množstva surovín vám výjdu 4 menšie porcie.
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- Na gnocchi:
- 300g sladkých zemiakov (batátov)
- 250g ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek) (odporúčam tieto)
- štipka škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- Na krém:
- 300g jemného tvarohu
- 5-6 PL mlieka (ľubovoľného)
- stévie (prípadne iné sladidlo)
- maliny
- mandľové/arašidové maslo (voliteľné) (odporúčam toto)
Postup
- Sladké zemiaky uvaríme na pare, prípadne vo vode do mäkka.
- Po dovarení ich necháme vychladnúť, následne ich ošúpeme a pomocou vidličky ich roztlačíme na pyré.
- V miske si zmiešame batátové pyré s ovsenou múkou a štipkou škorice.
- Na pomúčenej doske si z cesta rukou vyvaľkáme tenké valčeky, ktoré nakrájame na malé časti - gnocchi.
- Vzniknuté gnocchi uvaríme v jemne osolenej vode, pokým nevyplávajú navrch.
- Medzičasom si pripravíme omáčku - rozmiešaním tvarohu, mlieka a stévie.
- Mlieko pridávame, dokým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
- Hotové gnocchi precedíme a prelejeme studenou vodou.
- Následne ich polejeme tvarohovou omáčkou a doplníme o maliny.
- Gnocchi môžeme poliať aj mandľovým či arašidovým maslom.
Čas prípravy | 45 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 345 KCal | |
Sacharidy | 54 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bielkoviny | 18 g | |
Tuky | 4 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez orechovSladké zemiakyDiétne recepty na obedy a večereZdravé bezmäsité recepty na obedy a večereZdravé dezerty bez cukruNízkotučné dezertyZdravé dezerty bez orechovFitness ovsené recepty s vysokým obsahom bielkovínDiétne recepty s ovsenými vločkamiDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutie
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.