
Grilované kuracie prsia s kurkumovou quinoou
Vyskúšajte tieto chutné grilované kuracie prsia s kurkumovou quinoou - je to pomerne rýchly recept, ktorý si zvládne prichystať aj úplný začiatočník v kuchyni. Jedna sýta porcia obsahuje menej ako 500 kcal a 55 g bielkovín. Recept je ideálny ako teplá večera či obed a skvelý je aj do krabičky.
Quinoa s kurkumou ochutená citrónovou šťavou, kvalitným olivovým olejom, petržlenovou vňaťou a jarnou cibuľkou je najnovšie jedna z mojich najobľúbenejších príloh ku kuraciemu mäsu aj rybám. Pripravíte si ju raz-dva a kombinácia chutí poteší aj väčších labužníkov. Skúste klasickú ryžu nahradiť takouto jednoduchou, no efektnou prílohou.
Okrem quinoy môžete v recepte použiť aj kuskus či bulgur. Odporúčam pridať si k tomuto jedlu aj vašu obľúbenú zeleninu (skvelá bude udusená brokolica, paprika, cuketa alebo huby).
Kuracie prsia si ugrilujeme zrýchla na panvici - použiť môžete grilovaciu či obyčajnú panvicu. Negrilujte ich dlhšie ako je potrebné, aby neostali suché - 3 minúty z každej strany úplne stačia a ak si nie ste istí, či sú hotové, zapichnite do stredu nožík a všimnite si, či je mäso dostatočne prepečené. Ak je mäso v reze biele a okrem priehľadnej tekutiny z neho nič nevyteká, je dostatočne tepelne upravené. Po ugrilovaní mäso odporúčam dať aspoň na 5 minút do uzatvárateľnej nádoby, aby sa zachovala ich šťavnatosť.
Prajem vám dobrú chuť.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- Na quinou:
- 250 g quinoy (suchej) (odporúčam túto)
- 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- šťava a kôra z 1 citróna
- 1 ČL kurkumy (odporúčam túto)
- petržlenová vňať (podľa chuti)
- jarná cibuľka (podľa chuti)
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- Na kuracie mäso:
- 800 g kuracích pŕs
- 1 ČL olivového oleja
- 1 ČL cesnakového korenia
- 1/4 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
Postup
- Quinou prepláchneme, zalejeme dvojnásobným objemom vody a varíme ju pod pokrievkou do mäkka, kým neabsorbuje všetku vodu (približne 12 minút).
- Uvarenú quinou napokon zmiešame so všetkými zvyšnými surovinami.
- Medzitým si pripravíme kuracie mäso.
- Grilovaciu panvicu potrieme lyžičkou olivového oleja.
- Ak sú kuracie prsia veľké, prekrojíme ich pozdĺžne na polovicu, aby sa poriadne upiekli.
- Kuracie prsia grilujeme na miernom plameni z oboch strán približne po 3 minúty, aby sa dostatočne prepiekli, no aby stále ostali šťavnaté.
- Po druhom otočení ich zľahka okoreníme (cesnakovým a čerstvo namletým čiernym korením) a osolíme.
- Po ugrilovaní kuracie prsia vkladáme do uzatvárateľnej dózy, aby sme zachovali ich šťavnatosť.
- Nakoniec servírujeme pripravenú quinou s kuracími prsiami a dozdobíme ich nasekanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 481 KCal | |
Sacharidy | 42 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 55 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínBez laktózyBez vajecQuinoaObed a večera bez múkyBezvaječné recepty na obed a večeruFitness recepty na obed a večeruObedy a večere s kuracím mäsomFitness recepty s kuracím mäsomRecepty s kuracím mäsom bez múkyDiétne recepty s kuracím mäsom na chudnutieBezlepkové recepty s quinoou
Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.
Diskusia k receptu
✉️ Pošli mi svoj obľúbený recept.
Pošli mi ho emailom a rada ho odskúšam a zverejním.