
Grilované makrely s dusenou zeleninou a jogurtovým dresingom
Jednoduchý a rýchly recept zo zeleniny v jesennom podaní, s tekvicou. Vyskúšajte tieto výborné grilované makrely s dusenou zeleninou a jogurtovým dresingom s pestom. Je to perfektný recept na večeru.
Najčastejšie tvorím recepty z tuniaka, lososa či sardiniek, no v tomto recepte som využila práve makrely. Použila som konkrétne grilované makrely v olivovom oleji zn. Sokra, vďaka ktorým si vykúzlite rýchle a nutrične hodnotné jedlá.
Na prípravu výborného dresingu budete dokonca potrebovať iba 3 suroviny, a to grécky biely jogurt (ideálne nízkotučný), štipku soli a za lyžicu pesta. Najradšej používam v tomto dresingu pesto z medvedieho cesnaku, no použiť môžete aj špenátové, bazalkové, či dokonca paradajkové pesto - ideálne domáce. Nutričné hodnoty však nezahŕňajú suroviny na dresing (keďže hodnoty pesta sa môžu podstatne líšiť).
Vyskúšajte tento rýchly zeleninový recept, ideálny je ako zdravá večera. Prajem vám dobrú chuť :)
Ingrediencie
- 1 cuketa
- 200 g zelených fazuliek
- 200 g tekvice
- 190 g grilovaných makrel v olivovom oleji (odporúčam tieto)
- 1 PL korenia na šalát
- 1 ČL olivového oleja
- štipka soli
- 50 ml vody
- na dresing:
- 150 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 PL pesta (napr. z medvedieho cesnaku alebo špenátu)
- štipka soli
Postup
- V hrnci si rozohrejeme lyžičku olivového oleja a pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú tekvicu.
- Chvíľu ju osmažíme a potom podlejeme s 50 ml vody. Tekvicu necháme dusiť prikrytú 5 minút.
- K tekvici následne pridáme na kolieska nakrájanú cuketu, zelené fazuľky a zeleninu okoreníme a osolíme.
- Prikrytú ju dusíme do mäkka ešte približne 7 minút. V prípade potreby ju podlejeme ešte trochou vody.
- V menšej miske si spolu rozmiešame biely jogurt s pestom a štipkou soli.
- Hotovú udusenú zeleninu podávame spolu s makrelami zbavenými oleja a poliatu pripraveným dresingom.
Čas prípravy | 15 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 534 KCal | |
Sacharidy | 20 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bielkoviny | 29 g | |
Tuky | 38 g |