
Hrachová polievka s bulgurom
Vynikajúca polievka bohatá na vlákninu, bielkoviny a množstvo minerálov, ktorú môžete pokojne podávať aj ako hlavné jedlo. Zdravá hrachová polievka s bulgurom je hustá a plná chutí. Žltý a zelený hrach jej dodávajú skvelú chuť a vynikajúce nutričné hodnoty.
Jedna porcia obsahuje až 65% odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 20% ODD horčíka, fosforu, tiamínu, folátov a 15% ODD medi a železa.
Ak máte radi polievky, túto musíte zaradiť do svojho jedálnička. Hrachová polievka s bulgurom je skvelá rovnako tak pre vegetariánov i vegánov a zásobí vás vysokým množstvom vlákniny a bielkovín. Hladní po nej určite tak skoro nebudete. Príprava vám pritom zaberie asi 30 minút, takže žiadne komplikované procedúry vás nečakajú. Recept tak zvládnete aj bez kulinárskych zručností.
Podávať ju môžete samostatne alebo poliatu napríklad bielym jogurtom - zjemníte ju a dostanete ešte krémovejšiu chuť.
Ingrediencie
- 150g žltého hrachu
- 100g celozrnného bulguru (odporúčam tento)
- 100g zeleného hrášku
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL červenej papriky
- 2l mäsového/zeleninového vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Hrach prepláchneme a zalejeme vývarom.
- Polievku osolíme, okoreníme, pridáme do nej paradajkový pretlak a varíme ju zhruba 15 minút, pokým hrach nezmäkne.
- Následne do polievky zamiešame suchý bulgur, prelisované strúčiky cesnaku, zelený hrášok a polievku varíme ďalších 10 minút.
- Keď je bulgur mäkký a polievka hustá, môžeme ju odstaviť z tepla a podávať.
- Polievku môžeme zjemniť napríklad bielym jogurtom.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty/ 1 porcia | ||
KCal | 237 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 15 g | |
Bielkoviny | 14 g | |
Tuky | 1 g |